2024. április 26., péntek

Igazfalvával rúg labdába Tóthfalu

Több mint kétszázezer eurós uniós támogatás

Tóthfalu és romániai testvértelepülése, Igazfalva sikeresen pályázott egy határokon átívelő projektre, melynek hivatalos bemutatóját a magyarkanizsai Tisza-parton tartották meg, ahol mindkét település és a község elöljárói is jelen voltak, továbbá edzőik kíséretében megjelentek a tóthfalui akadémia és Igazfalva labdarúgó-reménységei is. Az IPA-pályázat – amely a labdarúgás fejlődését szolgálja – értéke 214.620 euró.

Fotó: Jenei Klementina

Fotó: Jenei Klementina

Ez a program már nem is az első együttműködése a két településnek, de úgy tűnik, ez a legnagyobb horderejű eddig, bár felmerült már az esetleges gazdasági együttműködés lehetősége is. A projekt meghatározása szerint fő célja egy olyan határon átnyúló keret létrehozása, amely megkönnyíti és megerősíti az együttműködést a határ menti vidékek lakosai körében a társadalmi helyzet, az életkörülmények és a sportolási lehetőségek javítása révén. A projekt keretében a partnerek közös műhelymunkákat, edzőtáborokat és versenyeket szerveznek, valamint sportfelszereléseket vásárolnak, hogy a vidéki fiatalok számára is ugyanolyan sportolási lehetőségeket biztosítsanak, mint amilyenek a nagyobb városokban élők számára adottak.

A hivatalos bemutató előtt Utasi Jenő atya, a sportegyesület elnöke számolt be arról, hogy a falunak mi lehet a profitja a programból, hiszen ezáltal a tóthfalui akadémia felszerelésének bővítése, valamint öltözőgondjai is megoldódni látszanak:

– Most még az iskola öltözőjét használjuk, amely több mint 200 méterre van a főpályánktól, a pályázat jóvoltából azonban kombinálható konténeres rendszerrel a pályához 15 méterre állítunk majd föl öltözőket, külön a vendégeknek, a hazaiaknak, a bíróknak és az edzőknek. Ez az ötlet a Fraditól származik, ott láttunk először ilyen megoldást. A pályázati támogatásból segíteni szeretnénk más községbeli települések labdarúgásának felzárkóztatását is, hiszen ez az egyik célja projektünknek.

A tóthfaluiak vezetőedzője, Volford Tibor külön kiemelte:

– Sportszempontból kiváló ez az együttműködés, hiszen olyan lehetőségeket rejt magában, amelyek egyébként lehet, hogy nem adatottak volna meg nekünk. A saját labdarúgóinkon kívül mintegy százötven fiatalt fog érinteni ez a program, összesen három tábort fogunk szervezni, kettőt nálunk, egyet Igazfalván, valamint mérkőzéseket, továbbképzéseket és workshopokat tudunk tartani, ahol minden bizonnyal sok tapasztalatra tudunk szert tenni mi is, és a partnereink is. Ahogyan a mi, úgy partnereink ifjú labdarúgói is sokat tudnak majd tanulni a másik fél táborában eltöltött idő alatt, de bízom benne, hogy szakmai téren is fejlődhetünk. Az infrastrukturális fejlődés mellett sportszempontból is rendkívül fontos ez a projekt.

Az eseményen természetesen Igazfalva polgármestere, Ihász János is jelen volt, aki kifejezte örömét a projekt létrejötte miatt:

– A sport az egészség, a sport a jövő, legyen az foci vagy bármi más. Éppen akkor, amikor ezt a pályázatot évekkel ezelőtt kigondoltuk, elkészült a sporttermünk, amelyet most szeretnénk felszerelni erőgépekkel és fitneszgépekkel. Ezt a labdarúgók mellett más sportok kedvelői is használhatnák, ugyanakkor az új felszerelés lehetőséget ad arra, hogy régiónkban elsőként nyissunk meg egy konditermet, illetve fitneszklubot.

Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert is üdvözölte az elképzelést, és támogatásáról biztosította a sportklubok és a projekt életre hívását.

– Merni kell álmodni, és az egyszer csak teljesül. A tóthfaluiak minden eddigi elképzelése megvalósult, így nincs okunk ebben sem kételkedni, sőt reméljük, olyan eredményekkel zárul ez a projekt, hogy annak majd mind Szerbiában, mind Romániában híre lesz, és példaértékűként ismerik el ezt a törekvést.

A tóthfaluiak és az igazfalviak tenni akarással és a sport iránti szeretettel felvértezve vágnak bele a munkába, amelyet hétfőn már a közös dekázással meg is kezdtek!

Nyitókép: Fotó: Jenei Klementina