2024. április 26., péntek

Tisztább lett a víz a Béga-tavakban

Az elmúlt másfél hónap alatt kicserélték a két nagybecskereki Béga-tó vizének a harmadát. Ez volt ez első és vélhetőleg az egyetlen idei vízfrissítés a tavakban. A vízcsere előtt ki kellett cserélni az Egyes számú tónak a vízelzáró kapuit, mivel azok – harmincévi használat után – már nem végezték kellőképpen a feladatukat, vagyis nem bírták meggátolni a víz szivárgását a Béga-csatornába. Közben a tavak medréből eltávolították a növényzetet is.

Nem könnyű gondot viselni a félkész tavakról  (Fotó: Kecskés István)

Nem könnyű gondot viselni a félkész tavakról (Fotó: Kecskés István)

A Városi Vízművek 4,5 millió dinárt fordított az említett problémák elhárítására.
A vízügyi törvény szerint az egykori Béga-meder helyén létesített hármas és az egyes számú tavak vize másodosztályú kell(ene) hogy legyen egész éven keresztül. Ezt a követelményt nem könnyű betartana, mivel a tavak mindmáig befejezetlenek, másrészt a víztisztító berendezés sem készült el úgy, ahogy azt eredetileg tervezték. Ezért a kellő vízminőséget – különösen a nyári hónapokban – nem könnyű biztosítani.
Siniša Gajin, a Nagybecskereki Városi Vízművek Közvállalat szóvivője azt ígérte, hogy a következő időszakban hetente ellenőrzik a tavak vizének a minőségét.
A múlt század nyolcvanas éveiben a Béga-kanyar kiszárítása után a meder helyén három tavat hoztak létre. Ezekből máig csak kettő készült el, és azok sem teljesen. A víztisztító berendezések sem készek, a tavak partja omladozik. A középső, kettes számú tó, amelyet az egykori spirituszgyárnál terveztek meg, a mai napig nem készült el. Egy időben itt egy fürdőhelyet emlegettek, de mindmáig csak az esővíz gyülemlik fel időnként benne.