2024. április 26., péntek

Opstati uprkos teškoćama

Juče popodne održana komemoracija kod ruševine crkve Arača

Juče je po 19. put tradicionalno održana komemoracija kod ruševine crkve Arača u organizaciji Drušva za očuvanje tradicije iz Torde. Na ceremoniji su bili zvaničnici Mađarskog Nacionalnog Saveta, predstavnici republičkog i pokrajinskog parlamenta Saveza Vojvođanskih Mađara, predstavnici Mađarskog konzulata, posetioci iz susedne Torde kao i sa raznih drugih krajeva Vojvodine.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Program je počeo misom Oca Melar Jožefa iz Novog Bečeja, a zatim se Oros Atila sveštenik reformatske crkve, obratio vernicima. Na svečanom programu, govor je održao Janoš Vajda, predsednik Društva za očuvanje tradicije. Govoreći o istoriji ove crkve, istakao je da je pored međusobnog razumevanja i tolerancije, potrebna i istina.
- Istina je u ovom slučaju veoma jasna: ruševine crkve Arača su kako u prošlosti tako i danas pripadale nama Mađarima. O njima se brinemo mi, lokalna mađarska vlada, Mađarski Nacionalni Savet, što znači da ima budućnosti- dodao je Vajda.
Mihalj Njilaš, potpredsednik pokrajinske vlade rekao je, između ostslog, da je sudbina jednog spomenika od izuzetnog značaja za Mađare ista kao i sudbina naroda: opstaje uprkos teškoćama.
- Vekovno menjanje istorijskih događaja zahtevalo je ogromne žrtve i radikalno je promenilo sudbinu naše zemlje. Verovali smo, pored nacionalne svesti, jezika, tradicije, ako i platimo visoku cenu za to, i dalje smo tu, postojimo. I dalje smo dužni i odgovorni da nastavimo. Često teške odluke treba da donesemo, ali time služimo našoj zajednici na najbolji mogući način- naglasio je Njilaš.
Svečanost su uveličali još Sabina Nađ i Elena Šagi iz Torde, Emilia Gut iz Dvornjika iz Slovačke, Tibor Tapai iz Čoke, muški hor Orfej takođe iz Čoke, kao i Drušvo narodnih pesama iz Tisaalpara iz Mađarske.