2024. április 26., péntek
KAJAK-KENU

Barta Éva tizedik a világon

A zentai Tiszavirág Kajakklub tagja, Barta Éva megnyerte a B döntőt a romániai Piteştiben tegnap véget ért ifjúsági világbajnokságon, s ezzel – a kilenc A döntős mögött – a tizedik helyet szerezte meg a versenyen. Barta nem sokkal maradt le az A döntőről, ugyanis az elődöntőben 4:21,756 perc alatt teljesítette a távot, ami a negyedik eredményre volt elegendő, míg a harmadik, A döntőt érő helyen a lengyel Marta Witkowska végzett 4:21,660 perces idővel, vagyis kevesebb mint egytized másodpercen múlt a zentai kajakos A fináléja.

A szerbiai versenyzők közül a legfényesebb érem a Nikolina Mijušković/Nikolina Milić ifjúsági kenu kettes nyakába került, akik 200 méteren világbajnokok lettek, s Nikolina Mijušković egyesben is aranyérmet szerzett. Szintén az ifiknél Bojan Zdelar kajak egyesben 500 méteren ezüstérmes lett a magyarországi Varga Ádám mögött. Egyesben, de 200 méteren az U23-asok között Biljana Reljić bronzérmes lett: a számot az új-zélandi Almee Fisher nyerte meg a magyarországi Lucz Dóra előtt.

A korosztályos Európa-bajnokság után, amelyen kilenc szerbiai érem született, az U23-as és ifjúsági világbajnokságon a szerbiai versenyzők négy éremmel zártak, ami minden idők legjobb szerbiai eredménye. A két arany-, egy ezüst- és egy bronzérem az összesített éremtáblázaton a 31 ország versengésében a hetedik helyet jelentette Szerbiának. Az éremtáblázat élén Magyarország végzett hét arany-, nyolc ezüst- és három bronzéremmel, megelőzve Németországot (4, 2, 1), Kínát (4,0, 0), Fehéroroszországot (3, 2, 5), Oroszországot (2, 4, 3), Spanyolországot (2, 3, 0) és a már említett Szerbiát.