2024. április 26., péntek
Szófigyelő

Libabőrözik

A Kilátó e számát Gergely József fotós Zenta építészeti érdekességeiből válogatott fotóival illusztráltuk. Érdekes tetődíszek, homlokzatok díszes szellőzőnyílások.

A Kilátó e számát Gergely József fotós Zenta építészeti érdekességeiből válogatott fotóival illusztráltuk. Érdekes tetődíszek, homlokzatok díszes szellőzőnyílások.

Azt a jelenséget, hogy az embernek valamely testrésze libabőrössé válik, vagyis a libabőr tüneteit mutatja, a hideg, a félelem vagy a borzadás hatására a szőrtüszők apró dudorokat alkotnak, a libabőrözik ige fejezi ki. Hagyományosabb és választékosabb változata a lúdbőrös melléknév nyomán létrejött lúdbőrözik. Libabőrös, illetve lúdbőrös lehet az embernek a háta, a lába, a karja, vagy akár az egész teste. A beszélők általában meg is nevezik ezt a testrészt, amikor a libabőrözik vagy a lúdbőrözik igét használják.

Újabban el-elmaradozik a konkrét libabőröző testrészre való utalás: Mi játszódik le a szervezetemben, amikor libabőrözöm? – Életem egyik legnagyobb élményében volt részem, még most is libabőrözöm. – Dresszemben libabőrözöm, felkészültem, a munka vár: ott áll, bámul a szép fotósnő, nem szól, áll feketében. – Miért libabőrözöm mindig, mikor meghallom? – Elsírtam magam, és még most is libabőrözöm. – Nem szeretem az ilyen „frászt hozza rám” történeteket, és ez annyira valóságos volt, hogy még most is libabőrözöm. – Csak ülök a széken és libabőrözöm. – Milliószor láttam a jelenetet, mindannyiszor végig libabőrözöm, egyszerűen szenzációs!

A testrész megnevezése helyett olykor inkább a libabőrözést kiváltó dolog, ok jut kifejezésre az efféle közlésekben: Már attól is libabőrözöm, hogy beszélek róluk! – Már attól is libabőrözöm, hogy csak írok róla. – Már a dal bejátszásától is libabőrözöm. – Amúgy jó hangja van, a szám is jó, a csajtól meg libabőrözöm. – Talán az improvizáció az, amitől libabőrözöm. – Percek múlva már nem a hidegleléstől libabőrözöm. – Még olvasva is libabőrözöm a These are the days-től... – Imádtam a Strictly Rhythm kiadványait, néhány daluktól még most is libabőrözöm.

Van, aki inkább a libabőrözéshez vezető helyzetet, alkalmat emeli ki: Kicsit libabőrözöm, ha rágondolok. – Még ma is libabőrözöm, ha arra gondolok, hogy egy napon szültünk, és egy napon távoztunk a picikkel… – Az év egyik legmeghatározóbb eseménye, a novemberi Fittarénás nagyszínpados fellépés volt…

Még mindig libabőrözöm, ha eszembe jut. – Most, ahogy visszaolvaslak titeket, néha libabőrözöm. Ez azt jelenti, hogy valami megmozdult bennem, mindig így kezdődött a leszokás. – Én pedig libabőrözöm, ahogy nézem a filmjeiből készült montázst. – Én komolyan libabőrözöm, amikor olvasom a mások által csak kinevetett, könnyed misztikus horror sztorikat. – Amikor libabőrözöm a film nézése alatt, vagy látok egy-két könnycseppet legördülni, tudom, hogy minden rendben van a filmmel.