2024. március 19., kedd

Doroszló és Bácskertes helyi közösségi választások előtt

Pásztor István: Ami Doroszlón és Kupuszinán fog történni, nem csak a helyiek számára fontos

Augusztus 6-án Kupuszinán, augusztus 13-án Doroszlón helyi közösségi választásokat tartanak. Ennek kapcsán a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetei július 28-án tartottak lakossági fórumot, amelynek vendége volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A népes hallgatóságot doroszlón Pelt Ilona helyi jelölt, a VMSZ körzeti szervezetének elnöke, Kupuszinán Péter István, a körzeti szervezet alelnöke köszöntötte.

Beszéltek a választásokon való részvétel fontosságáról, és ismertették az elmúlt időszak eredményeit. Mindkét helyszínen utaltak arra, hogy a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően, az MNT közreműködésével EU-komform játszótereket kapnak majd a magyar nyelvű óvodák, így a doroszlói, kupuszinai, szilágyi, nemesmiliticsi, bezdáni, gombosi, bácsgyulafalvi és a zombori intézmény is. Szóltak a helyi civil szervezetek részére folyósított anyagi segítségről, amely szintén a Bethlen Gábor Alap révén valósulhatott meg. Kiemelték a falugondnoki szolgálat eszmei és tevőleges értékét.

Pelt Ilona megköszönte a doroszlói magyar közösség mindenkori támogatását, és kiemelte a regionális vízvezeték Doroszló és Sztapár közötti szakasza kiépítésének fontosságát, amelynek értéke 50 millió dinár. Hozzátette, hogy  Prosperitati Alapítvány pályázatain a doroszlóiak kiemelkedő eredményekkel vettek részt, a három fordulóban összesen 81 helyi nyertes pályázat van, ez nem kevesebb mint 47 millió dinárt jelent, különböző nagy horderejű projektumok finanszírozására. Elmondta, a Doroszló-Szentkút egyházmegyei kegyhely további fejlesztési, építkezési munkálataira  311 millió dinár támogatást folyósítottak. Mindez további beruházások létesülését, új munkahelyek teremtését, a civil szervezetek, a turizmus, sőt az egész térség fejlődését vonja majd maga után.

Péter István elmondta, a kupuszinai jelöltek kiválasztásakor igyekeztek minden szakterületet lefedni, ezenkívül a civil szervezetek részvételének és a fiatalításnak, a vérfrissítésnek a fontosságát is figyelembe venni. Felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy Apatinban megváltozott a választási rendszer, szintén személyekre történik a szavazás, a helyi közösség tanácsa hét tagú. Kiemelte, a választások tétje, hogy Kupuszina megmaradjon olyannak, amilyennek a helyiek szeretik, és magyar intézményeikkel, hagyományaikkal együtt őrizni szeretnék a jövőben is.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a közelgő választásokról szólt.

– Ami Doroszlón és Kupuszinán fog történni, nem csak a helyiek számára fontos, hanem az egész vajdasági magyar közösség szempontjából is. Az egész azon áll vagy bukik, hogy a helyiek mit fognak beleadni ebbe a történetbe. Az eredmény határozza majd meg, hogy Doroszlón és Kupuszinán mi fog történni az elkövetkező négy évben – hangsúlyozta Pásztor István, majd ismertette a Prosperitati Alapítvány következő kiírásait. Elmondta, az a tervük, hogy a közeljövőben is kiépítsenek egy rendszert, amelyben mindenki megtalálja a számítását, a felek egymást erősítik, a fejlesztéseket és a pályázási lehetőségeket pedig úgy állítják össze, hogy mindenki sikeresen kerüljön ki a történetből. Leszögezte, a fent említett lehetőségek nem volnának adottak a VMSZ politikai súlya nélkül, az erőt pedig a fentiekben említett doroszlói vagy kupuszinai választások leendő eredményei is demonstrálják.

Végezetül mindkét helyszínen bemutatták a jelölteket.

Doroszlón a Magyar Összefogás Doroszlóért jelöltjei: Gellér Magdolna, Mészáros László, Komáromi József, Kocsis Attila, Lennert Tímea, Kovács Katona Ákos, Dékány József, Kovács Géza, Pelt Ilona

A kupuszinai, Falunkért, Kupuszináért jelöltjei: Buják János, Balog József, Dubac Éva, Rekettye Róbert, Guzsvány László, Limburger Georgina, Zsivu Péter.