2024. április 26., péntek

Formiraće se odeljenje za digitalizaciju

Pomoću sredstava iz Srbije i Mađarske, knjižara u Adi će se opremiti knjigama i proširiće ponudu na kulturnom planu
A könyvtárban jelentősen növelnék a magyar nyelvű könyvek számát (Csincsik Zsolt felvétele)

Knjižara Sarvaš Gabor iz Ade je uspešno konkurisala na konkursu za digitalizaciju, osvetljenje bine, nabavku knjiga na mađarskom jeziku, održavanje predstava na mađarskom kod Mađarskog Nacionalnog Saveta, Fonda Sekereš Laslo, Fonda Bethlehen Gabor, na državnim, republičkim i pokrajinskim konkursima.

Aron Čonka, direktor, nam je rekao da su najvažniji razvoj, digitalizacija, osvetljenje pozorišta i nabavka knjiga na mađarskom jeziku.

-Od ministarstva kulture smo dobili 521 hiljadu dinara za digitalizaciju i prateće radove. U prostorijama Sarvaš Gabor će sprovesti i postaviti potrebna sredstava, u avgustu će nabaviti kompjutere, skenere, digitalnu bazu podataka i prateće softvere, u septembru i oktobru će montirati, a bibliotekarima će održati obuku uz pomoć saradnika iz Vojvođanske Mađarske Kulturne Ustanove. Voleli bi da digitalizujemo i stare i jedinstvene knjige iz naše biblioteke, kao i istorijsku dokumentaciju našeg mesta, da bi ih sačuvali za buduće naraštaje. Dalje bi digitalizovali i lektire, koje su obavezne u osnovnoj ili srednjoj školi, da budu dostupne i online. Na duge staze planiramo da ostvarujemo i dodatnu zaradu digitalizacijom dokumentacije drugih istitucija - izjavio je direktor i dodao da je druga značajna svota koju su dobili na konkursu od Fonda Bethlehen Gabor u iznosu od 700 hiljada forinti. Ta sredstva bi uložili u osvetljenje bine pozorišta, što bi učinilo da predstave budu kvalitetnije i efektnije. Treća značajna investicija će se ostvariti zahvaljujući MNS-u, koji će donirati knjige na mađarskom jeziku knjižari Sarvaš Gabor u vrednosti od milion forinti. Aron Čonka je rekao da sada u knjižari ima 31533 knjige na mađarskom i 26015 knjiga na srpskom jeziku. Istakao je i da se preko Marai-programa trude da dopune knjižaru knjigama na mađarskom. Smatra da je problem što je samouprava ove godine predvidela upola manje sredstava u svrhu obnavljanja kulturnih institucija u odnosu na prošlu godinu.

Konkurisali su na više konkursa i dobili su manja, ali za njih značajna sredstva. Tako su od Fonda Sekereš Laslo i Bethlehen Gabor dobili 150 hiljada forinti za predstave na mađarskom jeziku.

Pokrajinski Sekretarijat za Kulturu je donirao 28 hiljada dinara za kupovinu knjiga i 30 hiljada za jednu tehničku izložbu, koja se vezuje za dan mađarske fotografije. MNS je donirao 50 hiljada dinara za organizaciju manifestacije Dani Jezičke Kulture Sarvaš Gabor.