2024. április 26., péntek

Az életfa köré

A Rozetta kézműves-foglalkozásokat szervez

A zentai Rozetta Kézművestársaság minden szünidőben kézműves-foglalkozásokat tart gyerekeknek. Az idei nyári programsorozatuk július elején tűfokos hímzés oktatásával kezdődött, majd a héten kedden, szerdán és még ma is délelőttönként és délutánonként is a nemezeléssel ismertetik meg az érdeklődőket. A foglalkozásokat a Rozetta székházában tartják, vagyis a Népi Technika udvarában.

Rúzsa Mária, a nemezelést vezető oktató elmondta, hogy az idei foglalkozások témája a fa, és minden e köré szerveződik:

A kézműves-foglalkozások idei témája a fa (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A kézműves-foglalkozások idei témája a fa (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– Tavaly a szimbólumokkal foglalkoztunk, idén pedig egész éven át a fa, az életfa, a csodafa motívumot igyekszünk körbejárni. Nem csak alkotunk, beszélgetünk is róla, hiszen akkor születhetnek érdekes és egyedi alkotások, ha megmozgatjuk a gyermekek fantáziáját, és rávilágítunk arra, mennyi lehetőség rejlik ebben a témában. Velem a gyerekek a hagyományos szappanos vizes nemezeléssel ismerkedhetnek. Vannak visszajárók, akik már az alapokat elsajátították, és érdekesebb használati tárgyakat is készíthetnek, a kezdőkkel viszont egyszerű dolgokat készítünk, hogy azonnal legyen sikerélményük. A gyerekek nagyon élvezik a nemezelést, hiszen pancsolni mindenki szeret, ráadásul ez egy nagyon jó közösségteremtő tevékenység. A kész munkákról különféle famotívumok köszönnek vissza, és ezek nem olyan körülhatárolható szabályos formák, mint, mondjuk, a tűnemez esetében, de szépen kivehető és felismerhető motívumok születnek – mondta az oktató.

A Rozetta műhelyében tehát ma fejeződik be a nemezelés, szombaton ismét tűfokos hímzésre várják az érdeklődőket, augusztusban pedig lesz textilfestés és mintasablon-készítés (augusztus 10.,13.), agyagozás (augusztus 11., 12.), szövés (augusztus 12.), csomózás és fonás (augusztus 18.), valamint famegmunkálás és -díszítés, pirográfia (augusztus 19.).