2024. április 26., péntek

Sokkoló népességi mutatók

Slavica Ðukić Dejanović: Az állam támogatni fogja azokat a munkaadókat, akik összehangolják a munkaidőt a szülői kötelezettségekkel

A múlt év népességi mutatói voltak az elmúlt években a legrosszabbak, ezer polgárra ugyanis csupán 9 újszülött, ugyanakkor 15 elhunyt személy jutott. Sőt, egyes településeken egy gyermek születését sem jegyezték be. Ezért kapott 15 önkormányzat az idén vissza nem térítendő támogatást arra, hogy egy éven keresztül fejlessze népességi politikáját – emelte ki Slavica Ðukić Dejanović, demográfiával megbízott tárca nélküli miniszter, majd bejelentette, éppen ezek miatt a mutatók miatt van szükség a születésösztönző stratégia átvizsgálására is.

Ðukić Dejanović elmondta, bátorító adatok ugyan, hogy az év első három hónapjában Szerbia területén 1448 baba született, több, mint a múlt évben. Mint kifejtette, a családok anyagi lehetőségei befolyásolják, hány gyermeket vállalnak a szülők, de mint mondta, nem ez a legfontosabb tényező. Erre utalnak az nyugat-európai, magas életszínvonallal rendelkező országok adatai is, ahol hasonló gondokkal küzdenek, mint Szerbiában.

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a nyugati országok különböző analízisek elvégzése után különböző, születést ösztönző lépéseket vezettek be, amelyek eredményeket mutattak. Így például a dánok olyan sorozatokat mutatnak a televízióban, amelyekben a boldog családban két vagy három gyermek van.

– Azt gondolom, a fiataloknak népességpolitikai oktatásra van szükségük, illetve foglalkoztatáson keresztüli serkentésre – emelte ki Ðukić Dejanović a Pink televízió egyik adásának vendégeként.

Hozzátette, Szerbiának is születésösztönző lépésekre van szüksége, így mindenképpen össze kell hangolni a szülői feladatokat és a munkakötelezettségeket. Az állam támogatni fogja azokat a munkaadókat, akik a munkaidőt a szülői kötelezettségekkel hangolják össze, ugyanakkor szerinte a születésösztönző lépésekhez infrastruktúrára, iskolák és egészségházak kiépítésére is szükség van.

– A törvény értelmében a 20 ezer léleknél kisebb településeknek nincs joguk nőgyógyászra és belgyógyászra. Hogyan lehet népességpolitikával foglalkozni, ha tiszteletben tartjuk ezt a rendelkezést? – tette fel a kérdést a tárca nélküli miniszter.

Kiemelte, éppen ezért van szükség a születésösztönző stratégia átfogalmazására, amit a migrációkkal és az aktív öregedéssel bővítenek majd ki.