2024. április 26., péntek

Felújítják a požarevaci női börtönt

Három év alatt hétmillió eurót ad az EU hasonló projektumokra

Az Európai Unió anyagi támogatásával megkezdődtek a požarevaci női fegyház felújítási munkálatai, melyekre hárommillió eurót költenek. A szerbiai igazságügyi tárca 400 ezer, az EU 2,6 millió euróval járul hozzá a projektum megvalósításához.

A büntetés-végrehajtási intézmények felújítására vonatkozó uniós követelmények teljesítése érdekében számos európai pénzügyi támogatás érkezik még Szerbiába. A következő három évben erre a célra hétmillió eurót irányoztak elő – mondta el a helyszínen a szerbiai EU-küldöttség osztályvezetője. Álláspontja szerint a szerbiai börtönök épületei elöregedettnek számítanak, ezért szükség van felújításukra, korszerűsítésükre. Az EU ezt fontosnak tartja a büntetések végrehajtásának minőségi javulása és a bebörtönzött személyek alapvető jogainak szavatolása miatt is.

Az Európai Unió 780 ezer euróval támogatja az Európa Tanács egyik projektumát is, melynek célja az előzetes letartóztatásba helyezett személyek tartózkodási feltételeinek, valamint a fegyházak pszichiátriai szolgáltatásainak a javítása.