2024. április 26., péntek

Na Begejskom jezeru se gradi mesto za zabavu

Posle tri godine stigla odluka. Gradi se mesto za zabavu u Zrenjaninu na Begejskom jezeru broj 3.

Viši sud je stavio tačku na parnicu između Nikole Novakovića (investitora) i građana naseljenih u okolini jezera, u korist ugostitelja. Naime, građani nisu uspeli da dokažu na koji način budući objekat može da ugrozi okolinu. To znači da će u Zrenjaninu u blizini centra na jezeru broj 3 uskoro da se izgradi objekat na vodi za zabavu. Izgradnja je započeta. Pored jezera su već u pripravnosti delovi broda od deset tona, koji će biti sastavni deo objekta za zabavu.

Pobunu su građani počeli 2014. godine, kad je investitor počeo sa radovima. Građani koji žive u okolini su protestovali mesecima i ,,čuvali“ Begejsko jezero. Investitor je uporno tvrdio da ima sve dozvole vezano za izgradnju objekta. Prema rečima građana, nedopustivo je da se na toj lokaciji izgradi ,,mesto za jeftinu zabavu“. Na tom mestu se ovakav objekat ne uklapa - rekli su građani.

U okolini se nalaze srednja škole, osnovne škole, predškolske ustanove, sportski tereni. Okolina jezera je najlepši deo grada. Zavod za zaštitu okoline smatra da jezero ima malu površinu, trećinu vode menjaju godišnje, i plaše se da to ubuduće neće ostati tako, da će se jezero više prljati. Sa druge strane, praksa pokazuje da ovakve vrste mesta za zabavu više podstiču mlade na kriminal nego što služe zabavi.

Meštani su pokušavali da spreče izgradnju na sve moguće načine, uspeli su zahvaljujući tužbi da zaustave radove na neko vreme, međutim viši sud je ustanovio da su i Vode Vojvodine i investitor postupili po zakonu. To znači da investitor ima pravo da izgradi objekat od 152 kvadratna metra sa 100 mesta za sedenje. Prema rečima vlasnika, u ovom objektu će se služiti samo bezalkoholna pića radnim danima od 7-23 časa, a vikendom će biti otvoreno do ponoći.

Samouprava smatra da na ovoj lokaciji ima prostora za izgradnju još jednog ovakvog objekta.