2024. április 26., péntek

Bővül a Petőfi kultúrkör Óbecsén

Nemrégiben az óbecsei községi képviselő-testület határozatot hozott egy községi tulajdonban lévő alsóvárosi ingatlan eladásáról. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör mellett a Nikola Tesla utca 36. alatt lévő ház még meg nem vásárolt részét a Petőfi kultúrkör tervezi megvenni.

– Régóta szeretnénk megszerezni a szomszédos házat és a telket. A ház három különálló lakásból és egy közös udvarból áll. A ház egyik részét még húsz évvel ezelőtt, a másikat öt éve sikerült megvásárolnunk a tulajdonosoktól. A harmadik, 60 négyzetméteres középső rész másfél éve került államiból községi tulajdonba, így egy igen bonyolult és hosszadalmas eljárás után végre megvehettük azt is. A törvény értelmében az adóhivatal határozta meg az árat, ami megközelítőleg 181 ezer dinár volt. Most van folyamatban az átíratás és a telekkönyvezés – mondta el érdeklődésünkre Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke.
A romos, életveszélyes épületet le kell bontani, a helyén EU-s pályázati pénzekből és külföldi támogatásokból szeretnének új házat építeni, amely egy többszintes ifjúsági szálló és táborhely lenne szobákkal, étkezőhelyiségekkel, fürdőkkel, az udvarban nyári tusolóval, vizesgóccal, pajtával és a táborozókat kiszolgáló egyéb létesítményekkel. Mivel a lebontás után a kultúrkör mostani udvarával egybekötve egy hatalmas területet kapnak, a kultúrkör udvarát és a régi nyári színpadot is rendezni kell, a mostani házmesterházat pedig le kell majd bontani. A kultúrkör vezetői azt remélik, hogy a szobákra lesz majd kereslet, és szezonban a különböző kézműves, táncos, énekes és színésztáborok iránt is lesz érdeklődés.