2024. április 26., péntek

Jó úton halad a 24. fejezet teljesítése

Szeptemberben elfogadják a terrorizmusellenes cselekvési tervet

Karlheinz Kopffal, az osztrák parlament nemzeti tanácsának társelnökével tárgyalt Belgrádban Nebojša Stefanović szerb kormányfőhelyettes, belügyminiszter Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatának részleteiről, a csatlakozási tárgyalásokról. A megbeszélés során Kopf kijelentette: Ausztria határozottan támogatja Szerbia európai uniós felzárkózását, s arról is beszélt, hogy fontos és megbízható partnernek számít az illegális migrációk megállításáért folytatott európai harcban.

A két tisztségviselő megvitatta a 24. tárgyalási fejezet kapcsán felmerülő kérdéseket is. A jogállamiságot, biztonságot és szabadságjogokat érintő fejezet kapcsán Kopf kijelentette, hogy Szerbia és a szerb belügyminisztérium jó úton haladnak, hogy eleget tegyenek az európai elvárások teljesítésének, hogy véghezvigyék a szükséges reformokat ezen a téren.

Stefanović aláhúzta, kiváló az együttműködés Szerbia és Ausztria között a szervezett és egyéb bűnözés elleni harc terén, állandó az információcsere a két ország rendőrsége között.

A nap folyamán, úgyszintén a 24. tárgyalási fejezettel kapcsolatban, Zoran Lazarev, a fejezettel foglalkozó tárgyalócsoport vezetője kijelentette, hogy szeptemberben megszületik a terrorizmusellenes cselekvési terv is, melynek a tervezetében a májusi jelentésében az Európai Bizottság még hiányosságokat fedezett fel. Az akciótervvel kapcsolatos belgrádi tanácskozáson, melyen a január és június közötti eredményeket vitatták meg, Lazarev kifejtette, hogy formalitásokra vonatkozó mulasztásokról van szó, amit nem lesz nehéz pótolni, így már az ősz elejére elfogadhatják ezt a tervet.