2024. május 3., péntek

Pont került a Fiat-megállapodásra

A kragujeváci gyár alkalmazottjainak bérei augusztusban 2,2 százalékkal növekednek

A Fiat és a kragujeváci Fiat-Chrysler autógyár Önállóság Szakszervezetének képviselői a szerb kormány épületében aláírták a megállapodást, amelynek részleteiről több napon át tárgyaltak a felek. A megállapodás az új kollektív szerződés részét fogja képezni.

Ana Brnabić miniszterelnök szerint a megállapodás jó, mivel kompromisszumra épül. Ebben a történetben nincsen sem győztes, sem vesztes, tette hozzá a kormány első embere, majd bejelentette, hogy a kormány továbbra is figyelemmel kívánja kísérni a dolgok alakulását. Az autógyárban szeptember 15-én kezdi meg munkáját a műszaki mérések bizottsága, amelynek azt kell figyelemmel kísérnie, hogy az elvégzett munka összhangban áll-e a gyártási mércékkel. A bizottság havi jelentését a Fiat torinói központja és a szerb kormány is kézhez megkapja, részletezte Brnabić.

A megállapodás értelmében a Fiat-Chrysler alkalmazottjai a következő három évben biztosan béremelésre számíthatnak. A fizetésemelés mértéke a Szerbiai Nemzeti Bank, az infláció növekedésével kapcsolatos becsléséhez fog igazodni. Idén augusztusban 2,2 százalékkal növekednek béreik, 2018 februárjában pedig 4,5 százalékkal.