2024. április 26., péntek

Szórakozóhely épül a Béga-tóra

Három éve tartó huzavona után végleg eldőlt: vízi szórakozóhely épül(het) Nagybecskereken a 3-as számú Béga-tóra. A tó környékén élő polgárok és Nikola Novaković vendéglős/beruházó közötti perre a fellebbviteli bíróság tett pontot, és a környezetükért aggódó polgárokkal szemben a leendő beruházó javára döntöttek.

Vízre bocsátásra készen  (Fotó: Kecskés István)

Vízre bocsátásra készen (Fotó: Kecskés István)

A bíróság szerint ugyanis a pert indító 52 polgárnak nem sikerült bebizonyítania azt, hogy a leendő létesítmény működtetése milyen környezetkárosító következményekkel járna.
Ez pedig azt is jelenti, hogy hamarosan vízi szórakozóhely kerül a Nagybecskerek központjától nem messze levő tóra. Hogy ezt a környéken élő polgárok majd miként fogadják, az majd kiderül. Az építkezés megkezdődött, és akár már egy hónap múlva a teniszpályák közelében meg is nyithatják a létesítményt. A tó partján már ott állnak a leendő szórakozóhely hajótestét képező, mintegy tíz tonna súlyú elemek.
A tiltakozást a polgárok 2014-ben kezdték, miután a beruházó elkezdte az előkészítő munkálatokat. A környéken élők hónapokon keresztül tiltakoztak és „őrizték” a Béga-tavat. A beruházó viszont folyamatosan azt hangoztatta, hogy megvan a beruházáshoz szükséges minden engedélye. A polgárok szerint azonban megengedhetetlen, hogy – mint fogalmaztak – „olcsó szórakozás” színhelyévé tegyék a környezetet, ahová ilyen létesítmények semmiképpen nem illenek. A Béga-tó környékén középiskolák vannak, akad itt általános iskola, óvoda, napközi, sportpályák. A környék építészeti szempontból a város legszebb része (a Kishíd, az igazságügyi palota, a református templom, a zárda…). A környezetvédők szerint pedig kis felületű tóról van szó, vizének egyharmadát évente egyszer cserélik. Kérdés, hogy mindez a későbbiek során elegendő lesz-e ahhoz, hogy a tó tiszta maradjon. Másrészt a tapasztalat az, hogy az effajta szórakozóhelyek inkább a bűnözést serkentik, mintsem a fiatalok szórakozását szolgálják.
Az építkezés megkezdését a Kisamerika helyi közösség lakói fizikai ellenállást tanúsítva meggátolták. A vállalkozó csak odáig jutott, hogy a tópartra szállított két hajótestet (a tervezett hatból), és megpróbálta bekeríteni az építőhelyet, de az sem sikerült neki. Mivel a polgárok fellebbezést nyújtottak be az építkezési engedélyre a munkálatokat bírósági rendelettel ideiglenesen leállították.
A fellebbviteli bíróság azonban megállapította, hogy mind a beruházó, mind az engedélyt odaítélő Vajdaság Vizei közvállalat törvényesen járt el. Ez pedig azt jelenti, hogy a beruházónak jogában van megépíteni a 152 négyzetméteres, 100 ülőhelyes szórakozóhelyet. A tulajdonos korábbi bejelentése szerint a létesítményben csak alkoholmentes italokat és élelmet lehet majd fogyasztani, munkanapokon 7 és 23 óra között, hétvégenként pedig éjfélig lesz nyitva.
Az önkormányzati rendelet értelmében még egy hasonló szórakozóhely megépítésére is lehetőség van.