2024. április 26., péntek
ZENTAI BÍRÓSÁG

A családon belüli erőszak ellen

Június elsejétől a zentai bíróság is alkalmazza a családon belüli erőszak megfékezéséről szóló törvényt, amelynek értelmében a bírák meghosszabbíthatják az elkövetővel szemben elrendelt sürgősségi intézkedéseket. Az elkövetőt ideiglenesen eltávolíthatják a családja közeléből, és az áldozatával történő kapcsolatfelvételt is megtilthatják számára. A bíróságnak nyilvántartást kell vezetnie ilyen irányú döntéseiről és intézkedéseiről – nyilatkozta Nebojša Samardžić, a bíróság titkára és sajtószóvivője a tegnapi sajtótájékoztatón. A törvény hatályba lépése óta egyszer sem kellett meghosszabbítaniuk a rendőrség által elrendelt sürgősségi intézkedéseket, az ügyészség ugyanis azon nyomban elindította a bűnvádi eljárást.

Zentán egy 60 négyzetméteres Homoki lakás évi vagyonadója mindössze 1728 dinár (Fotó:  Gergely József)

Zenta (Fotó: Gergely József)

Ez év első felében a Zentai Alapfokú Bíróság összesen 2687 eljárást indított, így a tárgyalás alatt lévő esetek száma elérte a 4104-et. Ezek közül 2595-öt zártak le, közülük 106 régebbi keltezésűt. A sajtószóvivő elmondta azt is, hogy jelenleg a bíróság döntése alapján négy személy tartózkodik őrizetben, kettő családban elkövetett erőszakos viselkedés, kettő pedig rablás miatt.

Ez év áprilisától a zentai bíróság nem foglalkozik okmányok hitelesítésével, mivel ezt a feladatot Zentán és Magyarkanizsán közjegyző látja el. Az adai községben eddig nem neveztek ki közjegyzőt, így az adai polgárok dokumentumainak hitelesítését is a zentai közjegyző, illetve az adai közigazgatás végzi az elkövetkezőkben.

Május elején Svetlana Radonjić, a zentai bíróság elnökének a helyettese az intézményben ellenőrzést végzett, amelynek során azt a következtetést vonta le, hogy a bíróság objektivitása és hatékonysága érdekében a huzamosabb ideje húzódó ügyek tárgyalása során mellőzni kellene az eljáró bírók cserélgetését.

Samardžić az újságíróknak arról is beszámolt, hogy az év első felében a zentai bíróságon többek között 426 bűnvádi, 775 hagyatéki, 17 munkaügyi, 155 családi ügyekkel kapcsolatos és 161 egyéb peres eljárás volt folyamatban. @sz = n Hhzs.