2024. április 26., péntek

Nagy területek válnak öntözhetővé

Bácsfeketehegynél tisztítják a Krivaja medrét

A topolyai község területén található tározókban van még némi tartalék a további öntözéshez. Az idén tapasztalható szárazság ismét megmutatta, milyen előnyökkel járhat, ha a földeket öntözni lehet. Ebben az évben a kapásnövények termesztésében valószínűleg csak azok tudnak majd profitálni, akik öntöztek.

Bácsfeketehegynél tisztítják a medret (Tóth Péter felvétele)

Bácsfeketehegynél tisztítják a medret (Tóth Péter felvétele)

Jó ütemben haladnak a munkálatok a Kishegyes–Kúla-csatorna Szeghegyig vezető szakaszán. Az 5 millió euró értékű projektum befejezésével több tízezer hektár jó minőségű bácskai termőföld öntözése válik majd lehetővé, biztonságossá és ezzel együtt versenyképessé téve a termelést. A szakemberek véleménye szerint a főcsatorna, majd később a Kishegyes és Szeghegy közötti Potok határrészben tervezett víztározó megépítésével ez a kedvezőtlen mikroklíma is feltehetően megváltozik majd. Létezik ugyanis egy Kishegyesnél és Szeghegynél húzódó sáv, ahol a sokéves átlagot figyelembe véve kimutathatóan kevesebb csapadék hullik, mint például Topolyánál vagy a délebbre fekvő területeken. A projektumot a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság finanszírozza, a kivitelező pedig az Észak-bácskai Vízgazdálkodási Gazdasági Társaság. Majdnem minden évben vannak csapadékhiányos időszakok, amikor az öntözés kiemelten fontossá válik. A tervek szerint a víztározót összekötik majd egy újabb csatornával – Njegoševo irányában – a Csík-ér patakkal, újabb mezőgazdasági földterületek öntözésére teremtve meg a lehetőséget. A munkálatok végeztével a kishegyesi regionális rendszer 11.500 hektár földterület öntözését teszi lehetővé Kúla, Verbász, Kishegyes és Topolya községek területén. A rendszert a Kúla mellett húzódó Bezdán–Verbász-csatornából látják el vízzel. A Vajdaság Vizei Közvállalat tartományi forrásokból finanszírozza a regionális öntözőrendszer kiépítését. A csatorna kiépítésével egyidejűleg zajlik a Krivaja medrének kotrása is Bácsfeketehegynél.

AHOL VAN RÁ LEHETŐSÉG, OTT ÖNTÖZNEK

Intenzíven öntöznek a topolyai község területén található mind a négy tározóból, és a szárazság ellenére van még egy kevés tartalék. A vízgazdálkodási vállalat illetékesei napi rendszerességgel ellenőrzik a vízszintet. Arra összpontosítanak, hogy az öntözési igények kielégítése mellett az élővilág is megmaradjon. A topolyai tározóban van még egy kis tartalék öntözésre és a csatornahálózat frissítésére. A pannóniai és a svetićevói tározókban is a topolyaihoz hasonló helyzet tapasztalható. A krivajai–moravicai tónál a legalacsonyabb a szint, de még ott is meghaladja a biológiai minimumot. A csatornahálózat állapotára is folyamatosan figyelnek, hiszen a nagy melegben meg kell akadályozni a kiszáradását, mivel a vízhiány katasztrófához vezethet. A csatornahálózathoz tartozik – a Vajdaság Vizei Közvállalat besorolása alapján – a Krivaja patak is. A szennyvíz, a talajvíz és az üledék folyamatos jelenléte miatt is szükség van az állandó friss vízzel történő ellátásra. Az öntözés és a kipárolgás miatt a vízszint gyorsan csökken. Júniusban az egész hónapban átlag mintegy 50 liter csapadék hullott négyzetméterenként, de ez területenként nagyon eltérő. Ebben a hónapban pedig az eddigi átlag mindössze 10 liter körül alakul négyzetméterenként. Meleg napokon a kipárolgás körülbelül 1 centiméterrel képes apasztani a szintet. Ilyen csapadékhiányos időszakban mutatkozik meg igazán, hogy milyen jó, ha lehetőség nyílik locsolásra. Becslések szerint a meglévő tározókból egy átlagos évben még mintegy ezer hektáron lehetne folyamatosan öntözni, ha lenne kiépített infrastruktúra. A Topolyai-tóból folyamatosan frissítik a Krivaja vizét is, ami a folyó távolabbi szakaszán sajnos folyamatos szennyezés miatt is nagyon fontos. A Krivaja medrének a kotrása is jó ütemben zajlik, jelenleg Bácsfeketehegynél, a Pipacs vendéglő és az autóút feljárója közötti szakaszon dolgoznak.