2024. április 26., péntek

Természeti törvényeken keresztül a szeretetről

Grain Game Bácskossuthfalván

A gyerekek számára szervezett táborozási lehetőségek sorában évek óta egyre jobban kitűnnek a baptista egyház bácskossuthfalvi nyári programjai.

Alig hogy pont került a rendkívül népszerű Grain Game táborra, nemsokára nyitja kapuit a következő, július 24-én – a gyerekek körében szintén várva várt Ukulele találkozó. A Grain Game táborban az idén 97 – főleg helyi és pacséri, szabadkai, hajdújárási és bajai nebuló élvezte a nyári vakációt. A kötetlen játékidő mellett fizikai-kémiai kísérleteken át, tudományba ágyazott játékokon keresztül hallhatnak a kegyelemről, szeretetről, bibliai történetekről a gyerekek – tudtuk meg az egyik fő szervezőtől, Nyúl Sárától, aki egyébként a világ számos pontján is zajló táborok ötletgazdájának, az USA-ból érkezett Chip Riley angol nyelvű tanításainak a magyar nyelvű tolmácsolója is egyben a kis hallgatóság felé. Chip elárulta, hogy a bácskossuthfalvi tábor ugyan az itt élő embereknek köszönhetően egyedülálló a világon, de főleg Európa, Afrika és Európa több országában is szerveznek összesen 47 hasonló tábort.

-Egy debreceni barátom – aki maga is lelkészként tevékenykedik – hívta fel a figyelmem a bácskossuthfalvi közösségre 2008-ban. Miután ellátogattam a faluba, meggyőződhettem róla magam is, hogy ez a környezet nagyszerű táborok helyszíne lehet. Így jött a képbe Szerbia, mint ország, 2009 óta pedig kulcsfontosságú bázissá vált az itteni tábor számunkra. Az, hogy a bácskossuthfalvit bázistábornak neveztem, azt jelenti, hogy mi a gyerekekkel itt teszteltetjük a játékainkat, és visszük magunkkal a világ számos pontjára. Elsősorban lelkészként állok hozzá a foglalkozásokhoz, ezért a játékok jellege a bibliai tanításokon, jelképrendszeren alapul. Például amikor Jézus a halászokkal beszélt, akkor emberhalászokká akarta tenni őket. Ezen a vezérfonalon elindulva a mi feladatunk az, hogy a gyerekek számára a történeteket a könnyebb olvasatú szimbólumok segítségével adjuk át. Az is lehet, hogy ezek a tanítások mondjuk egy tudományos kísérleten alapulnak, és az is, hogy egy látszólag hétköznapi vizes játékon, előfordulhat az is, hogy egy itt ismeretlen amerikai édességet mutatunk be. Mindez azt a célt szolgálja, hogy rajta keresztül mutassuk be azt a végtelen szeretetet és gondoskodást, ami körbevesz bennünket – árulta el Chip Riley.

Vizes fólián csúszva, alázatot tanulva (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Vizes fólián csúszva, alázatot tanulva (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A fagyizással összekötött sétából visszatért egyik 10 év körüli gyerekekből álló csapatban Nagy Heidi, Sanyó Rita és Vukmanov Döme mutatkoznak be, valamennyien Szabadkáról érkeztek, és már évek óta kedvenc nyári időtöltésük Bácskossuthfalvára látogatni, a barátaik élménybeszámolója alapján, mint mondják, már nagyon várják az Ukulele tábort is. Szinte egymás szavába vágva mesélik, hogy leginkább a vízzel és a színekkel való kísérletezésre emlékeznek vissza szívesen, amikor beszínezték a papírszalvétát és arra, amikor a szegeket egymáshoz tapasztották.

És hogy például hogyan mutatja be egy látszólag egyszerű csintalanságnak tűnő, a vizes műanyag fólián kúszás Isten kegyelmét? Ezt Chip Riley a következőképpen magyarázta:

-A büszkeséget bizony félre kell tenni, és bevallani magunknak, hogy mi emberek egyedül nem boldogulunk. Ha állva próbálkozunk azon a csúszós, ingoványos műanyag lapon, akkor bizony előbb-utóbb elesünk, és csúnyán beverhetjük a fejünket. A nekifutásból való „csúszás” – és az élet titka is egyben –, hogy hason fekve próbálkozz, alázattal, és akkor jutsz a legtávolabbra – mutatott rá Chip Riley, az egész világon népszerű Grain Game táborok ötletgazdája és fő szervezője.

A bácskossuthfalvi baptista gyülekezetben jelenleg egy Belgiumból érkezett küldöttség tartózkodik, akik az étkező tetőterét segítenek befejezni. A táborszervező csapat 20-a és 22-e között a dreai gyerekeknek szervez foglalkozásokat, majd 24-én startol a szintén nagy népszerűségnek örvendő Ukulele tábor.

Nyitókép: Vizes fólián csúszva, alázatot tanulva (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)