2024. április 26., péntek

Regisztrációra kéri a külhoni magyarokat Orbán Viktor

Több százezer kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyar kapott, illetve fog kapni levelet Orbán Viktor miniszterelnöktől a napokban.

A magyar kormányfő aláírásával ellátott levél emlékeztet, hogy a Fidesz–KDNP választási győzelme után 2010-ben a megalakult Országgyűlés egyik első döntése volt, hogy megadta a kettős állampolgárság lehetőségét a határon túli magyaroknak, és ezzel sok százezer határon túl élő magyar hivatalosan is a magyar nemzet részévé válhatott. A levél a következőkben a határokon átívelő nemzetegyesítés jegyében politikai aktivitásra szólítja fel a külhoni magyar állampolgárokat, „hogy közösen alakíthassuk sorsukat, és saját magunk határozhassunk jövőnkről.”

„A következő években Magyarországon sorsfordító döntéseket kell meghoznunk, amelyek az egész Kárpát-medence magyarságára kihatással lesznek. A tét az, hogy tudjuk-e tovább javítani életkörülményeinket, meg tudjuk-e védeni kultúránkat, és meg tudjuk-e erősíteni biztonságunkat. Erről szól a jövő évi országgyűlési választás” – fogalmaz a levél a politikai kihívásokkal kapcsolatban, amelyeket a jövő tavaszi magyarországi parlamenti választásokon mérlegelniük kell a szavazóknak.

A kettős állampolgárok számára a szavazáson való részvétel regisztrációhoz kötött – emlékeztet a szöveg a továbbiakban. „Így arra kérem, ha még nem tette meg, regisztráljon!” – kéri az Orbán Viktor aláírásával kézbesített levél.