2024. április 26., péntek
GOŠA

Tovább egyeztet a sztrájkbizottság

A Smederevska Palanka-i Goša vagongyár vezetőségének és szakszervezetének képviselői tegnap a Gazdasági Minisztériumban megkezdték a sztrájk beszüntetéséről és a termelés újbóli elindításáról szóló tárgyalásokat. Döntés nem született, ezért az egyeztetéseket ma is folytatják.

A Goša munkásai március elején léptek sztrájkba, mert 2014 óta nem kaptak bért, nem fizetik utánuk az adókat és járulékokat, nincs betegbiztosításuk. Fejenként 500 000-600 000 dinárt követelnek, azok pedig, akik beperelték a munkaadót, akár 1 500 000 dinárt is – a háromévi kamattal együtt. Korábban abban állapodtak meg a cég vezetőségével, hogy a tartozást 16 havi részletben fizetik ki a munkásoknak, de még az első részletet sem utalták át nekik maradéktalanul.

Hétfőn több munkás éhségsztrájkba kezdett, de szerdán felhagytak ezzel a tiltakozási módszerrel, mert megegyeztek a cégtulajdonossal, hogy „békés úton” rendezik az ügyet.

A Gazdasági Minisztériumban azt mondják, mivel a Goša privát vállalat, az állam nem sokat tehet, de közvetíthet a felek között, és követelheti a törvények betartását.

A Goša 358 embert foglalkoztat, a szlovák ŽOS tulajdonában volt, amely 4,2 millió euróért eladta a ciprusi Lisnart Holdingsnak. A munkások gyanítják, hogy valójában egy „üzleti akrobatikáról” van szó, és hogy a vagongyár továbbra is ugyanazoknak a birtokában van, mint korábban.

A bejelentés szerint a tegnap megkezdett tárgyalások ma folytatódnak.