2024. április 26., péntek

Felújították a konyhát, a pékséget

További korszerűsítések a bácskossuthalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézetben

Új csempeburkolatot, frissen festett falakat kapott a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézetnek a falu központjában működő konyharészlege és péksége. Az intézmény eddig régi, szinte teljesen leamortizálódott helyiségekben – az utóbbi időben számos ide vonatkozó hatályos jogszabálynak ellentmondva – volt kénytelen gondoskodni a 300 ápolt élelmezéséről, ezért elengedhetetlenné vált az immár 40 éves épület erre előirányozott kilenc helyiségének a felújítása, addig is, amíg az államtitkári ígérettel összhangban el nem készül az új konyha – tudtuk meg Majláth Bélától, az Otthon igazgatójától.

Majláth Béla igazgató a felújított konyhában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Majláth Béla igazgató a felújított konyhában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A falak újracsempézése a konyhát és a hozzá tartozó helyiségeket érinti, illetve a pékséget, ami szinte már a konyhánál is rosszabb állapotban volt. A munkálatokat a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság anyagi támogatásának köszönhetően tudtuk kivitelezni. A felújításra eddig 2,5 millió dinárt költöttünk el, de ez a részünkre meghatározott támogatásnak nem a teljes összege. A fennmaradó pénzből további, a konyhai munkavégzést korszerűsítő, illetve elengedhetetlennek számító eszközöket szeretnénk vásárolni – tette hozzá Majláth Béla, aki elárulta azt is, hogy az Otthon munkatársai leleményességének és türelmének köszönhetően zökkenőmentesen oldották meg azt az átmeneti időszakot, amikor a konyhát át kellett engedni a felújítást végző mestereknek.

– Munkatársaimnak köszönhetően az Otthon védencei az étrendben szinte semmilyen változást nem tapasztalhattak a kritikus napokban. A mostani felújítás átmenetinek mondható, hiszen egy majd 100 millió dináros beruházásról tett ígéretnek köszönhetően idővel az intézmény konyhája a faluból kikerül az úgynevezett új részlegbe. Ennek ellenére ez utóbbi felújítás sem felesleges, illetve nem kidobott pénz, hiszen a most újraburkolt helyiségek új funkciót kapnak majd – mutatott rá az igazgató. A konyha átköltöztetése nemcsak anyagi, hanem élelmiszer-biztonsági szempontból is szükséges.

– Egy irányban 4 km-t, évente majdnem 20 ezer km-t teszünk meg feleslegesen az ételt szállítva az új részlegünkbe. Ez nyáron és télen is számos kockázatot jelent. Abban a pillanatban, ahogy elkészül az Otthon korszerű konyhája, és átköltözik az új részlegünkbe, ezek a helyiségek új értelmet nyernek majd. Most védenceink műhelymunkái helyhiány miatt nem tudnak a maguk teljes egészében kibontakozni, ezek a helyiségek viszont megfelelő teret nyújtanak majd erre – tette hozzá Majláth.

A bácskossuthfalvi Otthon további fejlesztési terveit több, jelenleg is folyamatban levő pályázati kiírásból tervezik véghezvinni, illetve az Egyesült Arab Emírségek egyik felajánlása értelmében újabb berendezéseket tudnának vásárolni. Jelenleg négy pályázatra is jelentkeztek, és sikeres elbírálás esetén korszerűsíthetnék az intézmény teljes világítását és a fürdőszobákat szeretnék felújítani, illetve a 3 évtizedes vízvezetékcsövek cseréjét is tervezik a közeljövőben. Az intézmény igazgatója elárulta azt is, hogy az egyik épületen a közelmúltban sikeresen kicserélték a több évtizede kihasználatlan szoláris panel rendszert. A nap melegével nyert technikai-higiéniai víz hatalmas megtakarítást jelent a szociális intézmény, illetve az üzemeltetője számára. Ennek sikerén felbuzdulva egy másik épülettömb esetében is szeretnének hasonló jellegű újításokat kivitelezni. Továbbá folyamatban van az egész intézmény bútorzatának a korszerűsítése, első lépésként 50 fekvőhelyet cserélnek majd le.