2024. április 26., péntek

Tovább épül a vízvezeték

A Zorka helyi közösség is fejlődésnek indult

Az elmúlt egy év során több infrastrukturális beruházás is megvalósult a Zorka helyi közösség területén, és bár rendkívül szűkösek az anyagi lehetőségek, a vezetőség igyekszik a polgárok igényeit tolmácsolni a városvezetés felé, és nemcsak az infrastruktúrát szeretnék fejleszteni, hanem egyéb módon is segítenék a polgárokat és színesebbé tennék a mindennapokat.

Kudlik Zoltán, a Zorka helyi közösség tanácsának elnöke a beruházásokkal kapcsolatban elmondta, nemrégiben a 9. új utcát a Proletár brigádok utcától a Balzac utcáig egy új metódussal kövezték le a mezőutak projektumának keretében, valamint több nyitott vízárkot is kiástak, továbbá sikerült zúzott kővel leszórni három utcát, mégpedig a Montenegró, a Rozmaring és az Eper utcát, a Filip Filipović utcát pedig leaszfaltozták.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Több utcában is sikerült végre megoldani a közvilágítást, így a 471. új utcában, a Kamilla utcában és a Zorkina utca egy részében bár megvoltak a villanykarók, hiányoztak a lámpák, és teljesen sötét volt ez a szakasz egészen mostanáig. Elég nagy gond volt ez, hiszen kisgyermekes családok élnek ezekben az utcákban, akik ezeken a szakaszokon a sötétben botorkáltak haza munkából vagy az iskolából. Ami nagyon fontos a helyiek számára, hogy tavaly megkezdték a vízvezeték-hálózat bővítését, ami az idén folytatódik. Tavaly sikerült 1200 méter hosszan kiépíteni a vezetéket az Edvard Kardelj úton, melyre a polgárok a napokban kezdték meg a rácsatlakozást. A folytatás tervben van, mely a konkrét munkálatok mellett a további vízvezeték-hálózat kiépítéséhez szükséges tervdokumentációk kidolgozását is magában foglalná, azonban minden attól függ, hogy a tartományi pályázaton mennyi pénzt sikerül nyerni. Ez egy nagyon fontos projektum számunkra, ugyanis a helyi közösség területén élők mintegy kilencven százalékának tavalyig nem volt városi ivóvize, annak ellenére, hogy ott vannak a közelben a kutak és az egyes számú vízgyár is – mondta a tanácselnök.

A közmunkaprogram keretében hamarosan munkába áll majd egy személy, aki négy hónapon keresztül a közterületeket tartja majd karban a helyi közösség területén, többek között a játszótereket is, melyekből kettőt sikerült is az idén felújítani, az egyiket a Stubica utcában, a másikat a helyi közösség udvarában, ahol a padok is megújultak, és itt az utcai világítást is erősebbre cserélték, mert a meglévő lámpának elég gyenge volt a fénye. Az elmúlt periódusban minden zorkai polgár kapott szemeteskukát, aminek megvalósításában közreműködött a helyi közösség is, és sikerült öt olyan utcát a szemétszállítási rendszerbe bekapcsolni, ahonnan korábban nem szállították el a szemetet heti rendszerességgel, így tavasz óta már az egész Zorka területén megoldott a szemétszállítás.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az idősebb polgárainknak segítettünk az új egészségügyi kártyák cseréjében, igénylésében, így több mint négyszázötven nyugdíjasunk a helyi közösségen keresztül adta át kérelmét, és a szétosztásban is segítünk, melyet múlt héten kezdtünk meg. Ennek elsősorban az volt a célja, hogy megkönnyítsük számukra az ügyintézést, és ne kelljen nekik sorban állni, hanem helyben tudják letudni a cserét. Júniusban megtartottuk a helyi közösség napját, amit megpróbáltunk más formában megtartani, így a közeli sportpályán szerveztünk egy családi napot, melynek keretében főzőversenyt is tartottunk, a gyerekeknek felállítottunk egy légvárat, július 28-án pedig megtartjuk az 5. Buckai lángosfesztivált, melyen a helyi gyerekeket szeretnénk a figyelem középpontjába állítani, hogy egy művelődési program keretében megmutassák tehetségüket. A lángosfesztivált egy utcabál zárja, ahol minden látogató lángost kap, melyet a helyi asszonyok sütnek majd. Emellett havi szinten szervezünk batyubált, a Nyugdíjas bizottságunk időről időre szervez főzést a helyi idősebb polgároknak, akik a finomságok elfogyasztása mellett egy kicsit barátkozhatnak is, a Környezetvédelmi bizottságunk pedig munkaakciókat szokott szervezni, melynek keretében megszépítik a helyi közösség udvarát, a Szociális bizottság viszont ruhagyűjtéseket szokott szervezni, s a ruhaneműt szétosztják a rászorulók között. Sajnos sok a rászoruló a Zorka területén élők között, sőt a Népkonyha keretében az eddigi nyolcvan helyett nyolcvanötre nőtt azok száma, akik rászorulnak erre a segítségre.

Kudlik Zoltán még hozzátette, a helyi közösség több ízben szervezett ingyenes szemvizsgálatot a helyiek részére, illetve tavasszal egy átfogóbb egészségügyi vizsgálatra is sor került, de igyekszenek jótékonykodni is, így nemrégiben a Szalai iskolának ajándékoztak sportszereket. Elmondta, szeretnének néhány hirdetőtáblát is kihelyezni majd több ponton, illetve a tartománytól 120 ezer dinárt nyertek utcanévtáblákra, így ebből a pénzből ötven új utcanévtáblát fognak hamarosan kihelyezni.