2024. április 26., péntek

Képzőművészeti alkotások Csóka napjára

Amatőr képzőművészek a művelődési központban

A rekkenő nyári hőség sem tudta megzavarni a Csókai Művelődési és Oktatási Központ előcsarnokában és udvarán az amatőr képzőművészeket tömörítő Paletta Egyesület által szervezett többnapos alkotóműhely munkáját. Szorgalmas munkával teltek a képzőművészeti alkotónapok Csókán.

A Paletta Egyesület egyik alapító tagja, Igor Savićević képzőművész szakos tanár vállalta a szelektor feladatát, az ő javaslatára válogatták ki az alkotónapok részvevőgárdáját. Elsősorban azokat a fiatalokat hívta meg a közös alkotás élményével inspiráló műhelymunkára, akiket tanári ténykedése során már volt alkalma megismerni az iskolákban, és a meghívottak több szállal is kötődnek Csókához.

A táborba szólított tíz diák közül öten az érdeklődési körüknek megfelelően a festészetet választották, olajfestékkel dolgoztak vászonra, valamint akrillal fára. A többi részvevő krétaceruzával rajzolt. Nem volt előre meghatározva sem a téma, sem pedig az alkotás technikája, a fiatal tehetséges amatőr képzőművészek minden megkötés nélkül szabadon élhették ki alkotói szenvedélyüket. Bugyi Lajos, a Paletta Egyesület elnöke, aki már több évtizede alkot sikeresen, a rajzolást választó fiatalokkal foglalkozott, csakúgy mint Csizmadia Molli, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium végzős képzőművész szakos diákja.

A festészet szépsége iránt fogékony tanulókat a nagykikindai Olivera Karanović festőművész vette a szárnyai alá. Az alkotónapok egyik részvevője volt az ősztől egyetemre induló Kocsmár Réka is, aki ugyancsak a festészet iránt érdeklődők csoportját erősítette, de már tanácsokat is tudott adni a fiatalabbaknak.

A háromnapos alkotóműhely számára szükséges alapanyagokat a szervezők biztosították a csókai önkormányzat támogatásával. Az elkészült alkotásokból a közelgő községnapi rendezvények keretében készítenek kiállítást. Július 26-a, Szent Anna napja Csóka község ünnepe. Már hagyománnyá vált, hogy az ünnepi program keretében a Művelődési Ház előcsarnokában bemutatkoznak a község alkotói.