2024. április 26., péntek

Treba na vreme povesti računa o ogrevu

Prema rečima prodavaca drva, uskoro će poskupeti ogrev. Veoma brzo nestaju zalihe. Najtraženiji su bukva, hrast, grab, a cena im je od 5500-6000 dinara, zavisno od toga da li se kupuje sečeno ili ucelo. Bagrem se može naći i za 5000 dinara, dok se cepana drva na paleti prodaju za 7600 dinara. Jedna prosečna porodica, koja se greje na drva, za sezonu treba da izdvoji od 50000-60000 dinara.

Na stovarištima tvrde da na pijaci nema dovoljno drva za ogrev, kažu da Srbijašume neće isporučivati ni deo onoga što su do sada isporučivali, što znači da će neminovno doći do poskupljenja. Oni koji žele da izbegnu situaciju nestašice drva, treba da ih obezbede na vreme.

Sve više domaćinstava loži drva u odnosu na ranije godine, a za ugljem je sve manje interesovanje iako ga ima dovoljno. Tona uglja zavisno od vrste košta od 7500-13800 dinara.

U Srbiji se više od milion domaćinstava greje na drva i dva puta više se potroši nego domaćinstva u razvijenim državama - ustanovili su stručnjaci koji su vršili kampanju na više lokacija u Srbiji kako bi građani naučili da koriste drva ekonomičnije i pravilnije. Prema njihovim rečima, kada se koriste drva koja nisu dovoljno suva, veće je zagađenje i češće su plućne bolesti. Stručnjaci tvrde da prema istraživanjima kompanije GIZ u Nemačkoj, oni koji su kupili drva po završetku sezone potrošili su 20% manje ogreva nego oni koji su kupili na početku sezone. Po proračunima stručnjaka, najbolje je kupovati drva u maju mesecu, jer će postići najoptimalniju vlažnost do početka grejne sezone.

Ko želi više informacija na ovu temu, može pročitati na stranici bioenergy-serbia.rs, brošuru ,,Kako efikasno koristiti ogrevno drvo“.