2024. április 26., péntek

A Bicsérdi Művésztelep Topolyán

Jubileumi kiállítássorozat állomása a topolyai tárlat

A hétvégén az Art Gallery képtárában megnyílt a zömében pécsi alkotókból álló Bicsérdi Művésztelep Egyesület bemutatkozó tárlata. Az egyesület 25 éve alakult, összművészeti jellegéből adódóan a képzőművészeken kívül irodalmár, építész, fotóművész, szociológus tagjai is voltak. Zsáki István topolyai festőművész, aki maga is több alkalommal alkotott a művésztelepen, a vendégeket köszöntve a bicsérdi festői környezetet és a jó hangulatot emelte ki, ami az alkotótáborban uralkodik.

A kiállításmegnyitó pillanatai (Herceg Elizabetta felvétele)

A kiállításmegnyitó pillanatai (Herceg Elizabetta felvétele)

A topolyai kiállításon a majdnem ötven alkotás között sok festmény található, de kisplasztikákat és fa-, illetve fémszobrokat is láthat a közönség. Vér József, Bicsérd polgármestere is elkísérte az alkotókat, ő méltatta a művésztelep munkáját és ajánlotta a közönség figyelmébe a tárlatot. Elmondta, a kiállítás az eltelt időszakot reprezentálja, mintegy húsz alkotó mutatja meg munkáinak a legjavát. A művésztelep egyik sajátossága, hogy a legkülönbözőbb művészeti ágak jeles képviselői: festők, szobrászok, építészek dolgoznak együtt minden ősszel. Többszöri vendégük, jóbarátjuk, a topolyai Művésztelep vezetője, Zsáki István meghívására érkeztek a bácskai kisvárosba. Elmondta, hogy a kapcsolat a vajdasági művészekkel igen mély, Szilágyi Gábor meghívására érkeztek először évtizedekkel ezelőtt Szabadkára, az utóbbi években pedig képviselőik bekapcsolódtak a Topolyai Művésztelep munkájába.

Kezdetektől az a koncepció vezérelte a művésztelep tevékenységét, hogy egy olyan szellemi alkotóműhely jöjjön létre, ahol festészet, grafika, szobrászat, fotó, valamint a kerámia, zománc, üveg szekciók egyidejűleg képviseltetik magukat, de időnként társművészeket is felkérnek, hogy gondolataikkal, alkotásaikkal gazdagítsák a művésztelep munkáját. Bicsérd egy kis falu, de a művésztelepe jelentős, és ma már több alkotás gazdagítja a közösséget, művészeti munkáik értéke jelentős. A 25 éves jubileumra állami támogatásban is részesültek, így katalógust készíthetnek a jeles évforduló alkalmából.

Júniusban a Pécsi Országos Színházi Találkozó ideje alatt mutatkoztak be Pécsett, Topolya után Kaposvárra és Budapestre készülnek, a topolyai bemutatkozás tehát a jubileumi, emlékező és összegző kiállítássorozatnak egy külföldi állomása.

A bicsérdi vendégeknek köszönhetően villányi borkóstoló fűszerezte a kiállításmegnyitót.