2024. április 26., péntek

Balogh Sándor kapta a TAKT díjat

Az Illés-napi rendezvények sorozatának vasárnapi állomásaként az esti órákban hiába várták az egybegyűltek a temerini Tájház udvarában a Juhász zenekart, a határ túlsó oldaláról jelentették, hogy több kilométeres előttük a kocsisor.

Az Alkotóházban nagy érdeklődés kísérte a néprajzi kiállítást (Góbor Béla felvétele)

Az Alkotóházban nagy érdeklődés kísérte a néprajzi kiállítást (Góbor Béla felvétele)

Így hát a beharangozott koncert elmaradt. Az Alkotóház kiállítótermében viszont megnyílt a néprajzi kiállítás, amelyen régi fotók mutatják be a jórészt két világháború közötti hagyományos, temerini életmódot. Közöttük egy egyedülálló fényképet is láthatunk, amelyen a temerini kubikosok az újvidéki Báni palota (ma Tartományi Képviselőház) épületének alapjait ássák.

Bár a koncert elmaradt, egy temerini zenészekből nagy hirtelen összeállt népi zenekar muzsikája mellett jól szórakoztak az egybegyűltek, közöttük a Temerinből elszármazottak is. Sor került az idei évi TAKT díj (oklevél és a vele járó egy üveg nemes bor) átadására is.

Csorba Béla publicista elmondta, hogy a TAKT vezetősége már több éve minden évben szerény elismerésben részesíti azokat, akik az elmúlt évtizedekben fontos szerepet játszottak a község művelődési életében, elsősorban a TAKT életében, illetve a képzőművészet fejlesztésében.

Az idei TAKT díjjal kitüntetett Balogh Sándor (középen), balról Csorba Béla, jobbról Ádám István (Góbor Béla felvétele)

Az idei TAKT díjjal kitüntetett Balogh Sándor (középen), balról Csorba Béla, jobbról Ádám István (Góbor Béla felvétele)

Az idén Balogh Sándor érdemelte ki az elismerést, aki alapító tagja volt a Művelődési Körnek és a későbbi Temerini Amatőr Képzőművészeti Tábornak, a mai TAKT elődjének. Részt vett a néphagyományok gyűjtésének szempontjából jelentős népművészeti alkotások gyűjtésében. Újabban a Szirmai Károly MME férfikórusában és a drámai csoportban fejt ki elismerést érdemlő tevékenységet.

Az elismerő oklevelet Ádám István, a TAKT elnöke adta át a díjazottnak, aki a rá jellemző humoros előadásmódban ismertette eddigi életútját.