2024. április 26., péntek

Kína fontos Szerbia számára

A két ország közötti árucsere-forgalom az év első négy hónapjában 20 százalékkal növekedett

Miután vasárnap Maja Gojkovićtyal, a Szerbiai Képviselőház elnökével aláírta a szerb és a kínai parlament közötti együttműködési megállapodást, a háromnapos szerbiai látogatáson lévő Csang Tö-csiang, a kínai parlament elnöke tegnap egyebek mellett a köztársasági parlamentbe látogatott, valamint Ana Brnabić miniszterelnökkel ült asztalhoz. A találkozók végkicsengése, hogy Szerbiát és Kínát baráti, a további együttműködés elmélyítését segítő kapcsolatok kötik össze. A konkrét tervek közül elsősorban az infrastrukturális és energetikai projektumokat emelték ki.

Csang Tö-csiang és Ana Brnabić (Fotó: Beta)

Csang Tö-csiang és Ana Brnabić (Fotó: Beta)

Csang Tö-csiang a Szerbiai Képviselőház tagjaihoz intézett beszédében az Egy övezet, Egy út stratégia jelentőségét ecsetelte. Szavai szerint hazája kész Szerbiára is kiterjeszteni a szóban forgó projektumot. Reményét fejezte ki, hogy a projektumot sikeresen összehangolják Szerbia iparosodási stratégiájával, mivel ennek az összekapcsolásnak a mentén kiteljesedhetnének a fejlesztésben rejlő lehetőségek, valamint újabb előrelépéseket sikerülhetne kieszközölni a smederevói Acélművekhez hasonló projektumok megvalósításában. A parlament alkalmi ülésén Ana Brnabić miniszterelnök, Nebojša Stefanović, a kormány alelnöke, Aleksandar Antić energetikai, Zoran Đorđević védelmi és Goran Trivan környezetvédelmi miniszterek, valamint Nikola Selaković, a köztársasági elnök főtitkára is részt vett.

Tö-csiang az európai integráció témájára kitérve reményét fejezte ki, hogy Szerbia mielőbb teljes jogú EU-taggá válik. A továbbiakban a Szerbia és a Kína közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta, mondván, a régió országai közül elsőként Szerbia épített ki stratégiai partnerséget Kínával. A Szerbia és a Kína közötti kereskedelmi együttműködés fejlődik, különösen a termelés, a telekommunikáció és az infrastruktúra területén, emelte ki, hozzátéve, hogy a két ország között tavaly 590 millió dollár értékű árucsere-forgalom valósult meg. Ez 8,2 százalékos növekedést jelent. Az idei év első négy hónapjában 20 százalékkal növekedett az árucsere-forgalom. Ezzel az ázsiai térség országai közül Kína tölti be Szerbia legfontosabb kereskedelmi partnerének szerepét, mutatott rá Tö-csiang, aki az infrastrukturális projektumok közül a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítását, a 11-es közlekedési folyosó egyes szakaszait és a kostolaci hőerőművet emelte ki. Utóbbi projektum megvalósítása jó úton halad, tette hozzá.

DÉLKELET-EURÓPAI ÉRDEK

Csang Tö-csiang a későbbiekben Ana Brnabić kormányfővel találkozott. A felek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a két ország közötti baráti kapcsolatok megalapozzák a gazdasági és politikai együttműködést, amely az elmúlt néhány évben folyamatosan erősödik. Elsősorban a mezőgazdaság, az idegenforgalom és a kultúra területén látják szükségesnek az együttműködés erősítését.

Ana Brnabić a közös energetikai és infrastrukturális projektumokat emelte ki különösen fontosként. A kostolaci hőerőmű és a közúti infrastruktúra kiépítése nemcsak Szerbia, hanem egész Délkelet-Európa számára a fejlődés záloga lehet, véli a szerb kormány első embere. Mint hozzátette, a Belgrád és Peking közötti közvetlen repülőjárat bevezetése meghatározó pillanat volt a kapcsolatok építésében.

Tö-csiang ígéretet tett, hogy Kína a jövőben is támogatni fogja Szerbiát a nemzetközi politikai színtéren, valamint arra fogja ösztönözni a kínai vállalatokat, hogy Szerbiában ruházzanak be.

A miniszterelnöki kabinetben megejtett találkozót követően Tö-csiang és Brnabić ellátogattak a kostolaci hőerőműbe, ahol egyebek mellett a Szerbiai Villanygazdaság és a hőerőmű vezetőségével tárgyaltak.