2024. április 26., péntek

Égett a föld... meg a gazdák feje is

Rekkenő hőségben, perzselő napon tartott ma délelőtt a 100 P Plusz egyesület szakmai napot, gépbemutatót. A rendezvény, amelyet rendszerint az aratás utáni napokban szerveznek meg, az idén immár a 13. volt a Malešev család Káty melletti birtokán, több száz vendég jelenlétében, a legnagyobb gépforgalmazók részvételével. A bemutatón standokat állítottak a bankok, egy hazai műtrágyagyár, kenőanyag-előállító cégek, a termelők tőlük is kaphattak információkat.

A feladat magaslatán: Nedimović miniszter pótkocsiról beszél a megnyitón (Dávid Csilla felvétele)

A feladat magaslatán: Nedimović miniszter pótkocsiról beszél a megnyitón (Dávid Csilla felvétele)

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Bár az eseményen előtt nem jelentették be, váratlanul megjelent Branislav Nedimović köztársasági mezőgazdasági miniszter Alekszandr Csepurin belgrádi orosz nagykövet társaságában.

Nedimović beszédében az idei mezőgépvásárlási támogatásokról beszélt. Elmondta, sokkal több támogatási kérvény érkezett traktorok és kapcsolható mezőgépek vásárlására, mint amennyire a minisztérium számított. Hozzáfűzte, 1200 gazda nyújtotta be a dokumentációt traktorvásárlás támogatására. Később, amikor az újságíróknak nyilatkozott, elmondta még, hogy további 13.000 olyan beadványt is benyújtottak a termelők, amelyek a kapcsolható eszközök szubvencionált beszerzésére irányulnak! Kifejtette, három hét múlva a gazdák megkapják a minisztériumtól a végzéseket, ezután befizethetik a traktorokat és más gépeket.

A bemutatót Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár nyitotta meg. Elmondta, habár a rendezvénynek már több mint egy évtizedes hagyománya van, a tartomány most, az idén nyújt először anyagi támogatást a gépbemutató megszervezéséhez, mert a titkárság megítélése szerint nem lokális, hanem regionális jelentősége van. Radojević hangsúlyozta, a tartomány az idén első ízben vállal szerepet a mezőgépek vásárlásában, vissza nem térítendő támogatást nyújtva a gazdáknak, méghozzá az új modell szerint, miszerint nem előszámla, hanem végszámla alapján fizetik ki a gazdáknak a már megvásárolt gépekre a támogatást. A titkár szerint már előbb, 15-20 évvel ezelőtt alkalmazni kellett volna az ilyen módon történő gépvásárlást, akkor most sokkal jobb állapotban lennének a gépparkok. Elmondta még, hogy összesen 150 millió dinárt különített el a köztársasági kormány erre a célra, erőgép vásárlására a gazdák fejenként legfeljebb 2 millió dinárt kérhetnek, más eszközökre pedig 1 milliót. Radojević megerősítette azt a sokat hangoztatott információt is, miszerint a fiatal gazdák, azaz a 40 évnél fiatalabbak, ők mintegy 300-an, szintén számíthatnak támogatásra, benyújtott igényléseiknek az egyharmada vonatkozik mezőgépvásárlásra.

A megnyitó után a jelenlevők munka közben is megtekinthették a kiállított gépeket. Az erős gépek tarlón mutatták be lehetőségeiket, égig kavarva a port maguk után. A nagy meleg miatt egy kicsit félresikeredett a rendezvény, a perzselő nap miatt sokan úgy döntöttek, inkább autóba ülnek, és távoznak a helyszínről.