2024. április 26., péntek

Kínaiak érdeklődnek a vajdasági mezőgazdaság iránt

A tartományi kormány és az óbecsei önkormányzat vendége volt tegnap Guangdong tartomány küldöttsége

Hétfőn a tartományi kormány vendége volt Kína egyik legfejlettebb tartománya, Guangdong végrehajtó hatalmának a küldöttsége. Az üzletembereket Zheng Huidian, a kínai tartomány mezőgazdasági osztálya igazgatóhelyettesének a vezetésével először Újvidéken fogadta Ivan Đoković tartományi kormányfőhelyettes, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, valamint Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár, majd a házigazdák a vendégekkel Óbecsére utaztak.

A látogatás elsődleges célja a mezőgazdasági intézetek, szervezetek és vállalkozások közötti kapcsolatok kiépítése, valamint az élelmiszeriparban és állattenyésztésben alkalmazott eljárásokban, a minőség-ellenőrzésben és a technológiai újítások során szerzett tapasztalatok cseréje volt. Vajdaság Autonóm Tartomány 2012-ben kötött barátsági szerződést Guangdong tartománnyal. A tartományi kormányban a mezőgazdasági együttműködési modellek lehetőségeiről tárgyaltak.
– Ez az első olyan ülés, amelyben konkrét együttműködési célokat jelölünk ki a mezőgazdaság területén, az állattenyésztésre és az állategészségügyre vonatkozóan. Reményeink szerint egy folyamatosan gyümölcsöző együttműködési megállapodásról beszélhetünk, amely kézzelfogható gazdasági előnyöket nyújt – mondta a tartományi székvárosban Đoković.
Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár az ülés után elmondta, hogy a találkozóra meghívást kaptak az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanárai is, akik révén még szélesebb körű bemutatót tarthattak Vajdaság gazdasági lehetőségeiről.
– Meg vagyok győződve arról, hogy azokkal a lehetőségekkel, amelyekkel tartományunk rendelkezik, valamint az állattenyésztés területén való további fejlesztési intézkedéseknek köszönhetően együtt tud működni a két tartomány – mondta Radojević, és hozzátette, hogy az egyik lehetséges együttműködési modell az egységes gazdasági ajánlat kialakítása.
Szavai szerint ez azt jelenti, hogy a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség révén, amely mintegy 400 szövetkezetet egyesít, a kínai tartomány igényeivel összhangban egységes gazdasági ajánlat kialakítására kerülhetne sor a baromfi-, szarvasmarha- és a sertéstenyésztés területén.
Ivan Đoković Óbecsén az újságírók érdeklődésére elmondta: a baráti együttműködésen túllépve várhatóan ez a látogatás már konkrét üzleti eredményeket is hozni fog elsősorban az állattenyésztés és állategészségügy terén. Vuk Radojević elmondása szerint a kínai tartomány 120 milliós lakosságával és számottevő élelmiszeripari keresletével rendkívül fontos partnere lehet Vajdaságnak, hiszen a kínai tartomány kormánya beruházni is hajlandó a hazai mezőgazdasági feldolgozóiparba. Radojević szerint a kínai piac nagy elvárásainak csakis szövetkezeti rendszerben lehetne eleget tenni.
A küldöttség ellátogatott az Agroprodukt Sinkovics csirkefarmra, a Džigurski tehénfarmra, valamint a PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinátba is. Dragan Tošić polgármester ez alkalomból elmondta: a kínai küldöttség először Óbecsén szerezhetett első kézből tapasztalatokat arról, hogy milyen lehetőségek léteznek a két tartomány közötti együttműködésre, és a kezdeti megbeszéléseket ígéretesként jellemezte.