2024. április 26., péntek

Indul a 28. Tusványos!

Biztos pontot jelent-e ma Közép-Európa? – ezzel a kérdéssel foglalkozik Orbán Viktor szombati előadása

A szerdai ünnepélyes megnyitó előtti, akár „nulladik napnak” is nevezhető keddi eseményekkel veszi kezdetét ma a székelyföldi Tusnádfürdőn a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén a Tusványos. A napközben társadalmi, politikai, gazdasági kérdéseket feszegető előadások és beszélgetések színhelyeként, az esti órákban neves együttesek fellépésének helyet adó fesztiválként ismert erdélyi eseményen az idén is a legaktuálisabbnak számító problémákkal foglalkoznak, mint amilyen például Európa jövőképe, Magyarország és a Kárpát-medence szerepe ebben a jövőben, a világpolitikai trendek felvázolása, migránsválság, terrorfenyegetettség.

A szerdai megnyitó előtti esten a népszerű Hooligans és a Magashegyi Underground együttesek szórakoztatják a közönséget. Fellép a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház

Marie Jones Kövekkel a zsebében című tragikomédiájával. Somolyák Tamás stand-up comedy előadását, valamint a No Sugar és Simó Annamária és bandája koncertjét is megtekinthetik az érdeklődők.

A következő napokban olyan neves zenekarok lépnek még fel, mint amilyen Nagy Feró és a Beatrice, a Skorpió, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs bandája és mások.

Ahogyan az lenni szokott, pénteken a szabadegyetemi program keretében Kárpát-medencei körképnek megfelelő beszélgetést tartanak, melyen minden határon túli magyarlakta térség politikai képviselője elemzi az aktuális helyzetet, az elmúlt év történéseit. Szombaton, szintén a hagyományoknak megfelelően, Orbán Viktor magyar miniszterelnök tart nemzetpolitikai előadást a Tusványoson.

Az idei nyári tábor szlogenje: A biztos pont. Ezzel a jelmondattal összhangban Orbán is Közép-Európa a biztos pont!? című előadásában fog a közönséghez szólni, s ismertetni meglátásait a régió jelenlegi helyzetével kapcsolatban.

A rendezvény szervezői a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a romániai Magyar Ifjúsági Tanács.