2024. április 26., péntek

Új párt alakult

Vuk Drašković valamikori párttársai royalista szellemiségű csoportosulásban folytatnák politikai pályafutásukat

Hivatalosan is bejegyezték a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma (POKS) politikai pártot. A politikai csoportosulás bejegyzéséről szóló határozatot Branko Ružić, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter írta alá.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Žika Gojković, a párt köztársasági parlamenti képviselője örömének adott hangot, amiért a politikai szervezetet éppen Aleksandar Karađorđević herceg születésnapján jegyezték be. Ahogyan arra már a párt neve is utal, royalista csoportosulásról van szó, amelynek tagsága elsősorban a királyság visszaállításáért kíván síkraszállni. Emellett fontosnak tartják a hagyományos, konzervatív, családi értékek erősítését, a mezőgazdaság fejlesztését és a szerbiai parasztok helyzetének jobbá tételét.

A pártot a Vuk Drašković vezette Szerb Megújhodási Mozgalomból kizárt tagok alapították meg. A párt elnöksége június elején azt követően határozott 42 párttag kizárásáról, miután azok kezdeményezték Drašković leváltását és tiszteletbeli elnökké való kinevezését, illetve a párton belül uralkodó állapotok megvitatását.