2024. április 26., péntek

Nem hagyják sorsára a Kiszárdát Péterrévén

Az óbecsei önkormányzat kezdeményezésére pályázati tervdokumentáció készül a falu emblematikus épületének a felújítására

A péterrévei Kiszárda az 1908/09-es tanévben épült fel, és még mostani romos állapotában is sejteti: valaha a falu legszebb épülete volt. Homlokzatát a monarchia korának jellegzetes anyagával, sárga színű, kemény Klinker-téglával burkolták.

Megépítésekor igen korszerű épület volt, négy tanteremmel és egy lakással. Apácák irányításával iskolai oktatás folyt itt, kezdetben kizárólag lányok számára, de óvodaként is működött. 1978-ban az iskolai tagozatok megszűntek, majd a kilencvenes években menekülteket szállásoltak el a helyén, és 2015 óta az épület egyik szárnyában lévő óvoda sem működik – sokáig úgy tűnt, mindez végleg megpecsételte az épület sorsát, és menthetetlenül az enyészeté lesz az egykori szecessziós szépség. Míves kovácsoltvas kerítése már rég eltűnt, ívelt ablakai üresen tátonganak, jellegzetes kupolája is beomlott már, de a sarokra nyíló, lépcsős bejárat továbbra is egy régi kastélyra emlékeztet.
Akik valaha átlépték a küszöbét, azok a személyes emlékek miatt, a fiatalabbak különlegessége és szépsége miatt kötődnek a Kiszárdához. Ők mind azt szeretnék, hogy a villaszerű épületet mentsék meg a teljes pusztulástól. Ahhoz, hogy felújítsák, nemcsak rengeteg pénz, de hasznosítási ötlet is kell a pályázáshoz. Most úgy tűnik, nemsokára el is készül egy erre vonatkozó tervdokumentáció.
– Ahogy a péterrévei könyvtárat, úgy a Kiszárdát is határokon átívelő pályázaton indulva szeretnénk felújítani, ehhez készül el nemsokára a tervdokumentáció. Most ennek a munkának a harmadik szakaszában vagyunk, amire a községi költségvetés nemrégi módosításákor pénzt is szavatolt az önkormányzat. A kidolgozására nemsokára kiírjuk a közbeszerzési pályázatot, és reményeink szerint az év végéig el is készül a teljes tervdokumentáció. A péterrévei Kiszárdát olyannak szeretnénk viszontlátni a felújítás után, amilyen az eredeti állapotában volt – mondta el Kinka Erzsébet, a községi képviselő-testület péterrévei illetőségű elnökhelyettese.
Az elképzelések szerint a meglehetősen nagy épületben egy iskolamúzeum, a falu híres szülötteit is bemutató helytörténeti múzeum, egy a civil szervezeteknek otthont adó rész és egy felzárkóztatási programnak helyt adó, korrepetálásra alkalmas helyiség is lesz.