2024. április 26., péntek

Megnőtt a vízfogyasztás

A nagy hőségben az újvidékiek 15 százalékkal több vizet fogyasztanak, mint az év más időszakában.

A városi és a peremvárosi területeken is jelentősen megnőtt a vízfogyasztás, naponta 110.000 köbméter vizet fogyasztanak a polgárok. A Városi Vízművek Közvállalat ezért felhívást intézett az újvidéki polgárokhoz, hogy takarékoskodjanak a vízzel!

– A városi vízszolgáltatás gond nélkül működik, de ettől eltekintve felszólítjuk a polgárokat, hogy észszerűbben fogyasszák az ivóvizet! Egy háztartás naponta átlag 140 liter vizet fogyaszt. Ennek egy kisebb részét a konyhában használják el, a többit pedig a fürdőszobában és az illemhelyen. A háztartásokban elfogyasztott víz egyharmada a szennyvízcsatornába folyik. Mivel Újvidéken rengeteg ivóvíz áll rendelkezésre, nem is gondolkodunk annak jelentőségéről és fontosságáról. Sajnos, a vízforrások is kiszáradhatnak, és ha szeretnénk őket megőrizni a jövő generációi számára, akkor azonnal el kell kezdeni a takarékoskodást. Például: Ha kádban fürdünk, akkor 150–180 liter vizet is elfogyaszthatunk, a zuhanyzással azonban átlag csupán 40 litert – áll a Városi Vízművek felhívásában.

A közvállalatban kifejtették azt is, hogy a vízfogyasztás csökkentésében jelentős szerepet játszhat a bojlerek rendszeres tisztítása is, mivel a vízkőlerakódás miatt több vizet használunk el. A rendszeres tisztítással azonban vizet és áramot is spórolunk.

A Városi Vízművek arra kéri a kertes házban élő újvidéki polgárokat, hogy udvarukban helyezzenek el vízgyűjtő hordókat, így nem kell csapvizet használni az öntözéshez, ugyanakkor az esővíz sokkal jobb a növények számára. A vízgyűjtő hordókat azonban feltétlenül takarják le, mert különben ideális helyet jelentenek a szúnyoglárvák megtelepedésére.

Takarékoskodhatunk oly módon is, ha jobban odafigyelünk a mindennapi „vizes” dolgainkra, magyarán, ha fogmosás és kézi mosogatás közben nem folyatjuk a vizet, vagy ha tömítést cserélünk abban az esetben, ha csöpög a csap.