2024. március 29., péntek

Negyed évszázada táborok

Szombatig tart a tábori hangulat a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskolában

Az évtizedek óta töretlen népszerűségű bácskossuthfalvi Nyári Táborok ezúttal 275 általános és középiskolás gyermek számára teszik varázslatossá a nyarat a helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskolában, még szombatig. Az Ady Endre Művelődési Központ és a Szabadidő-szervezők Egyesületének közös szervezésében immár 25. éve zajló rendezvényt Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere is meglátogatta. Mint mondja, az önkormányzat nemcsak a bácskossuthfalvi, de a község más gyermek- és ifjúsági táborait is támogatja.

Bevetésen a helyi tűzoltók, oltják a hőség okozta „forró tábori hangulatot” (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Bevetésen a helyi tűzoltók, oltják a hőség okozta „forró tábori hangulatot” (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az ifjúságot és a gyermekeket ezekben a nehéz – elvándorlással terhelt – időkben fokozottan támogatni kell, és egy-egy ilyen tartalmas élményt nyújtó táborozási lehetőség akár megtartó erővel is bírhat. A községünk területén szervezett nyári gyermekprogramok alkalmával az önkormányzat igyekszik segítő jobbot nyújtani ott, ahol lehetősége adódik, ezzel is betartva a választási kampány alkalmával vállalt ígéreteinket, hogy igyekszünk stabil pontot jelenteni a közösségünk számára – nyilatkozta Kislinder Gábor, Topolya polgármestere.

Besnyi Szabolcs táborvezető hozzátette, hogy a gyerekeknek elsősorban életre szóló és hasznos élményt szeretnének nyújtani, olyat, ami építi a személyiséget, a játékok és az élménypedagógia valamennyi ágának segítségével.

– Egyfajta pozitív függőséget szeretnénk kialakítani a gyerekekben a társaik, a játék és a pozitív kommunikáció iránt. Ha valaki nem tartozik közösséghez, ha nincs meg a társaival a jó kapcsolata, akkor a gyerekek többsége keres magának „barátokat” és alkalmat a kibontakozásra. Lehet, hogy az egy bolti lopás lesz, vagy egy nagy bunyó. A mi táborainkban olyan tapasztalatokat adunk át, ami jó irányba terel. Nem ritka, hogy valaki már 10 éve visszatér hozzánk minden nyáron, vagy miután felnőtt, oktatóként áll helyt. Nagyszerű egyéniségek nőttek ki a táborainkból, olyanok, akik felnőttként szívesen végeznek önkéntes munkát, akik nem restek segíteni a rászorulókon. Jó hallani azt is, hogy egy-egy zárkózott gyermek a mi hatásunkra kezd nyíltabbá válni – tette hozzá Besnyi Szabolcs, aki nem titkolta azt sem, hogy a bácskossuthfalvi táborok sikere a szervezők és az oktatók rátermettsége mellett eddig biztos anyagi alapokon is nyugodott, és bíznak abban, hogy a jövőben is sikerrel veszik ezt a nem kis kihívást, hogy a jelenlegi táborozók gyermekeinek is lehetőségük legyen majd élvezni a bácskossuthfalvi nyarakat.

– Az a szerencsénk, hogy egy többé-kevésbé összeszokott közösségre alapozzuk a táborainkat, illetve a szűkebb és tágabb környezetünk, vagyis a falunk és a község jóindulatát is élvezzük, és ez nem feltétlenül az anyagi támogatást jelenti. Sokszor sokat jelent egy egyszerű gesztus, segítő szándék. Sajnos külföldről érkező támogatásokban nagy hiányt szenvedünk évek óta. Korábban tudtunk számítani pályázati pénzekre, ma már egyre kevésbé. Oda jutottunk, hogy anyagilag tényleg a szakadék peremén járunk, és ahhoz, hogy fenn tudjon maradni ez a már bejáródott táborozási formánk, lényegesen nagyobb energiákat kell majd a jövőben mozgósítanunk – mutatott rá Besnyi Szabolcs táborvezető.

A közösségi összefogást mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a bácskossuthfalvi tűzoltók látogatásunk idején egy teherkocsi vízkészlettel igyekeztek enyhíteni a táborozók hőségérzetét, két fecskendőt is bevetve.

Az idén egyébként az ügyesség- és készségfejlesztő játéktábort 18. alkalommal élvezhetik az általános iskolások. 24. évéhez érkezett a MIT tábor, a Kamasztáborba pedig 13. éve várják a gyerekeket a szervezők. Ebben az évben Harry Potter varázslatos történetei nyomán zajlanak a bácskossuthfalvi iskolában a programok.