2024. április 26., péntek

Ideiglenes menedék a migráns gyerekeknek

Pillanatnyilag üresen áll a kiskorú migránsok számára épített befogadóközpont

Az elmúlt években a Kolevka Gyermekotthonban működő befogadóállomáson találtak ideiglenes menedékre a város területén tartózkodó fiatalkorú migráns gyerekek és fiatalok, majd tavaly a svájci kormány támogatásával egy külön erre a célra szánt objektumot építettek fel a gyermekotthon keretében, ahová ezeket a gyerekeket elszállásolhatják.

Nenad Kozomora, a Kolevka Gyermekotthon igazgatója lapunknak elmondta, az elmúlt egy évben mintegy tíz fiatal migráns tartózkodott itt néhány napot, de azóta, hogy beköszöntött a tavasz, majd jött a nyár, egyáltalán nem érkeznek migráns gyerekek, fiatalok, így jelen pillanatban is üresen áll az épület.

– A gyermekotthonban mintegy tíz éve működik egy befogadóállomás az olyan, Szabadka területén tartózkodó, csellengő gyermekek számára, akiket ideiglenes jelleggel szállásolunk el, majd néhány évvel ezelőtt, a migránsválság kezdetén, amikor kiskorú migránsok is megjelentek a városban, őket is itt helyeztük el ideiglenesen. A három vagy négy év alatt összesen mintegy hatszáz személyt szállásoltunk el a befogadóállomáson, elsősorban olyan kiskorú migráns lányokat, akik édesanyjukkal utaztak, s ők összesen nagyjából kétezer éjszakát töltöttek el intézményünkben. Ezek után a migránsválság kezelésével foglalkozó minisztérium úgy határozott, hogy mivel már rendelkezünk egyfajta tapasztalattal ezen a téren, a svájci nagykövetséggel és a Save the children szervezettel közösen a gyermekotthon keretében felépít egy befogadóközpontot az olyan kiskorú migránsok számára, akik felnőtt kíséret nélkül utaznak.

Az igazgatótól megtudtuk, a befogadóközpont egy évvel ezelőtt el is készült, az épület pedig húsz fő befogadására alkalmas. A központban menedékre lelő gyerekeknek amellett, hogy tető kerül a fejük fölé, naponta háromszori étkezést és tisztálkodási lehetőséget biztosítanak, szükség szerint orvosi ellátást kapnak és tiszta ruhába bújhatnak.

– Az elmúlt egy évben nagyjából tíz migráns gyermek került hozzánk, akik két-három nap után már mentek is tovább. Ők a Szociális Központon keresztül jutnak el a Kolevkába, és a további sorsukat is ők követik nyomon, így nincs tudomásunk arról, hogy ezekkel a gyerekekkel, fiatalokkal mi lett azután, hogy elhagyták a gyermekotthont. Annyit azonban elmondhatok, a legtöbbjük igen kimerült, elhanyagolt állapotban érkezett hozzánk, és néhányszor pszichiátriai esettel is találkoztunk, ugyanis több olyan gyerek is volt köztük, akiket útjuk során más felnőtt vagy kiskorú migránsok bántalmaztak, s ez is nagyon megviselte őket – mesélte Nenad Kozomora.

Az elképzelések szerint, amikor majd vége lesz a migránsválságnak és a befogadóközpont működtetésére már nem lesz szükség, az megmarad az intézménynek, és saját szükségleteikre fogják használni, így valószínűleg az intézmény falain belül élők egy részét költöztetik át ide, hogy csökkentsék a szobák zsúfoltságát.