2024. április 26., péntek

Varsó: A menekültelosztási mechanizmus nem ad biztonságot

Az európai uniós menekültelosztási mechanizmus nem tartalmaz garanciákat a tagállamok biztonságára – érvel a lengyel kormány abban a levélben, mellyel csütörtökön válaszolt az Európai Bizottságnak (EB) a menekültelosztási kvóta teljesítésével összefüggő kifogásaira.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a lengyel belügyi tárca a csütörtökön Brüsszelbe továbbított levelet ismerteti, kiemelve, hogy Varsó a kötelezettségszegési eljárás lezárását kéri.

A lengyel illetékesek leszögezik: Varsó nem utasítja el az EU-tagállamok közötti szolidaritás elvét, valamint a humanitárius segítségnyújtás szükségességét sem. Lengyelország ugyanakkor „határozottan ellenzi a javasolt kötelező és automatikus menekültelosztási mechanizmust”, mivel az ilyen lépések nem hatékonyak, és a migránsok újabb hullámait biztatják arra, hogy Európába induljanak – áll a közleményben.

Rámutatnak: az uniós alapszerződések értelmében a nemzetbiztonság a tagállamok hatáskörébe tartozik, a menekültelosztási mechanizmus végrehajtási módja viszont „nem teszi lehetővé, hogy Lengyelország eleget tegyen a nemzeti biztonságra vonatkozó kötelességének”.

Kiemelik azt is, hogy Lengyelország tett erőfeszítéseket az egyszeri kvóta teljesítésére, de kiderült, hogy az Olaszország és Görögország által a mechanizmus keretében alkalmazott biztonsági és személyazonosítási eljárások ezt lehetetlenné teszik. A közleményben emlékeztettek arra is, hogy folyamatban van a Magyarország és Szlovákia által az Európai Bíróságon 2015-ben elindított kvótaper, melybe Budapest és Pozsony álláspontját támogatva Lengyelország is beavatkozott.