2024. április 26., péntek

Kod koga stanuje više lasta?

Akcija Saveza Zaštitara Ptica u Srbiji - U Padeju na farmi izlegne se oko petstotina lasta.

Savez Zaštitara ptica Srbije, u saradnji sa BirdLife International savezom, raspisao je neobičan konkurs. Suština je da gazdinstvo na kojem ima najviše gnezda, dobije kao nagradu jednu tonu kukuruza od udruženja i oznaku: Domaćinstvo-prijatelj lasta.

Na državni konkurs, koji se zatvorio 7.jula, javio se i Laslo Ševenjhazi iz Padeja, koji na svojoj farmi u Partizanskoj ulici, pored brojnih domaćih životinja ima i neke egzotične vrste: lame,bivole, antilope, noja, razne ptice.

-Veoma mnogo lasta gradi svoje gnezdo svake godine, na štalama tih životinja. Tamo gde živi mnogo životinja na malom mestu, ima puno i prirodnog đubriva, bez čega je nezamisliva tradicionalna poljoprivreda. Godišnje oko dvdesethiljada bala sena se utroši na ishranu životinja. Ranije sam se bavio proizvodnjom mleka, ali taj posao nije bio isplativ.

-Đubrivo privlači muve i ostale insekte, što dalje privlači laste i druge ptice. Povodom konkursa, prebrojali smo sva gnezda koja se nalaze iznad glava životinja, na gredama i na zidovima štala. I sam sam se prijatno iznenadio koliko ima gnezda, više od četrdeset smo prebrojali. Ima parova lasta koji se bave izgradnjom novog gnezda, neki sede na jajima, a mnoge mlade laste su već izletele. Veoma mnogo muva boravi na farmi i da nema lasta već bi nas pojele ove krvopije. Sa 43 gnezda ovaj gazda konkuriše za nagradu, i ima velike šanse da osvoji titulu.

Komisija od četiri člana će obići sve prijavljene na konkurs, da prebroje gnezda a zatim i da objave rezultate. U svakom slučaju, radi se o veoma korisnoj akciji, koja treba da izazove pažnju na veliku korist ptica koje žive u našem okruženju.