2024. április 26., péntek

Kulturális fórum alakult

A székvárosi kultúrpolitika serkentésének érdekében az önkormányzat megalapította a Kulturális fórumot, amelyben a városi alapítású kultúrintézmények és a független színtér is egyaránt képviselteti magát.

A Fabrika művelődési központ a Kínai negyedben (Ótos András felvétele)

A Fabrika művelődési központ a Kínai negyedben (Ótos András felvétele)

A Kulturális fórum a héten megtartotta első ülését, amelyen jelen voltak a független színtér, a nem kormányzati szervezetek, és a városi kulturális intézmények képviselői. A fórumnak az a célja, hogy városi szinten előrelendítse a kulturális dialógust, és színesebbé tegye Újvidék művelődési életét.

– A városi kultúrpolitikát három tartópillérre helyezzük: az átláthatóságra, a közreműködésre és a demokratikusságra – mondta Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja a Vajdasági Rádió és Televíziónak. Annak érdekében, hogy minél jobb eredményeket érjenek el, a fórum tagjainak a jövőben el kell mondaniuk véleményüket és ötleteiket azokról az önkormányzati döntésekről, amelyek a kultúra területét érintik.

– A közeljövőben több ülésünk is lesz, amelyeken azokról az infrastrukturális projektumokról lesz szó, amelyek az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektummal kapcsolatosak. A projektumok tekintetében a fő hangsúlyt a Kínai negyeddel kapcsolatos tervekre helyezzük, remélhetőleg minél több szakértői hozzászólást hallunk majd az üléseken – magyarázta Rožić.

Az újvidéki önkormányzat ezentúl nemcsak egy-egy meghatározott pályázatot hirdet majd meg a kultúra szférájában, hanem a művelődés több területére is pályázhatnak az érdeklődők, olyanokra mint például a hagyomány, könyvkiadás, kortárs művészeti alkotás stb.

A Novi Sad 2021 Alap képviselői tegnap örömmel nyugtázták, hogy az egykori Petar Drapšin gyárkomplexumot sikerült megőrizni a kultúra számára, a Kínai negyedet nem rombolják le és nem alakítják át bevásárlóközponttá, vagy lakónegyeddé, hanem az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektum keretében kap majd új arculatot.