2024. április 26., péntek

Baba- és játékkiállítás

A játékbabák már az ősi kultúrákban is jelen voltak, később pedig mind nagyobb szerephez jutottak. Kivitelezésük, formájuk az évszázadok során nagy átalakulásokon esett át, míg anyaguk is folyamatosan változott. Fa, textil, bőr, porcelán, viasz, műanyag – mind alkotott már játékbabát.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A babák múltjának bemutatására szánta el magát a topolyai Nefelejcs Kézimunka Egyesület. Az ő szervezésükben július 10-én baba- és játékkiállítás nyílt a Művelődési Ház mozitermének előcsarnokában. A kiállítás anyagát a különböző technikákkal készített ruhákat viselő babák, népviseletbe öltöztetett babák, rongybabák, valamint szőtt, horgolt, nemezelt állatfigurák és babák, illetve bababútorok alkotják. A kiállítás anyaga kiegészült néhány igazán figyelemre méltó hímzett falvédővel és terítővel is.

A kiállítás anyagát a Nefelejcs Kézimunka Egyesület tagjain kívül a bácsfeketehegyi Hestia Nők Egyesülete, a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, az Orchidea Kézimunkacsoport, valamint Crnkovity Edit, a Művelődési Ház munkatársa biztosította.

Paul Szikora Erzsébet, a Nefelejcs Kézimunka Egyesület elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy számos régi baba található a kiállítás anyagában.

– A kiállítás anyagát nem csak különálló babák képezik, ugyanis itt babagyűjtemények is vannak, köztük közel ötvenéves babákkal, amelyek közül néhány még az eredeti ruhájában van. Természetesen, egyes viseleteket felújítottunk, vagy teljesen újakat csináltunk. Népviseleteket és hagyományos ruhákat is készítettünk, amelyeket a hatvanas-hetvenes években viseltek a babák. Horgolt, kötött, hímzett ruhák készültek, mind olyan technikával, amellyel az egyesület foglalkozik. Hosszú ideje vásárolnak babát a szülők a gyerekeknek. Régen a tisztaszobában az ágyon sorakoztak a babák, amiket nem csak játékszerként, hanem egyfajta díszként is őriztek. A hagyományos babák mellett a kiállításunkon megtalálhatóak a nemezelt, szőtt, horgolt babák és játékok is. Reméljük, hogy a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt érdekes lesz ez a kiállítás! Terveinkben továbbra is szerepel, hogy készítsünk még babákat különböző anyagokból, és hogy tovább tudjuk még bővíteni ezt a kiállítást a jövőben – mondta az elnök.

A kiállítás július 15-ig mindennap megtekinthető, 10 és 19 óra között.