2024. április 26., péntek

Pacsér ünnepe

Selo to smo mi – A falu mi vagyunk – Wir sind das Dorf

A hétvége a falunapi rendezvények jegyében telt Pacséron. Pénteken a labdarúgópályán zenés mulatság, szombaton délelőtt 13. alkalommal főző- és horgászverseny zajlott az Akácosban. Az 50 rotyogó bogrács szakácsa közül 37-en merték a négytagú zsűri – a tordai Sándor Zsolt, Mišković Magdolna, a pacséri Nagy Marica és Bundzsák Tamás – elé vinni a kóstolót. A bírák döntése értelmében a legfinomabb ételt a helyi Ćosić Nemanja és csapata készítette, őt a bácskossuthfalvi Deák András főztje követte, a 3. helyet pedig szintén egy helybeli, Rade Vujakljija szerezte meg. A horgászversenyben 45-en vettek részt, a képzeletbeli dobogó felső fokára a bajmoki Braudt Marijan léphetett fel, aki a pacséri horgászklub színeiben mérkőzött, őt a bajsai Kiskároly Róbert fogása követte, majd a pacséri Csányi Ferencnek szombat délelőtti szerencséje meghozta a 3. helyezést.

A nemzetközi jellegű fitneszedzésre Vajdaság több községéből érkeztek Pacsérra résztvevők (Kazincy Paszterkó Diana felvétele)

A nemzetközi jellegű fitneszedzésre Vajdaság több községéből érkeztek Pacsérra résztvevők (Kazincy Paszterkó Diana felvétele)

Délután nemzetközi, illetve községközi jellegű fitneszrendezvényen tornáztak többen is a labdarúgópályán Vínai-Miklós Emese szervezésében. A színpadon fellépett még az elmúlt egy évben gazdag éremesővel büszkélkedő Pacséri Taekwondo Klub, és a Pacséri Önkéntes Tűzoltócsapat látványos bemutatója sem maradt el. A gyerekek íjászkodhattak, és a játszótéren több más szórakozási lehetőség várta őket, illetve az idén sem maradt el a hagyományos ingyen lángos, ami ezúttal 50 kg tésztából sült. A pacséri Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport tárlatmegnyitója után az Aranyszál Kézimunkacsoport is igényesen összeállított kiállítással várta a látogatóit. Szombathy Zoltán, a falu tanácselnöke a polgárokhoz címzett ünnepi köszöntőjében rámutatott, hogy embert próbáló időkben van része közösségünknek, de mindennek ellenére Pacsér élni akar.

Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácselnöke megnyitja a Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport tárlatát (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácselnöke megnyitja a Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport tárlatát (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Az elmúlt időszak számos megpróbáltatás elé állította, állítja a falunkat is, ugyanakkor több jel utal arra, hogy Pacsér, szemben az árral, mindezek ellenére építi a jövőjét. Augusztusban, amikor átadjuk a fedett medencénket, elmondhatjuk magunkról, hogy falunk beleírta magát nemcsak a szerbiai, de a régió idegenforgalmi áramkörébe. Nagy lehetőség ez nemcsak a helyiek számára, de a befektetni vágyóknak is. Nap mint nap hallunk újabb vendégházak nyílásáról, reméljük, hogy ez a fiatalok maradását jelentheti, hogy még nagyon sokáig ünnepelhessük falunk napját – mondta a tanácselnök.

Szepesi Jenő a testvértelepülés Kisújszállás önkormányzatának és a város református gyülekezetének a nevében köszöntötte a hallgatóságát, majd Dobai János, a tordai helyi közösség tanácselnöke is átadta jókívánságait hallgatóságának. A nap folyamán Pacsérral ünnepelt még egyebek mellett Saša Srdić is, a topolyai községi képviselő-testület elnöke, illetve a községi tanács tagjai. Este 10 óra körül – a helyiek és a meghívottak fellépése után – következett a várva várt tűzijáték. Vasárnap a jubiláló 20. Református Gyermek- és Ifjúsági Tábort befejező istentisztelettel zárult az idei pacséri falunapi programsorozat. A rendezvény keretében emlékezett meg a gyülekezet a meghívott vendégekkel együtt a reformáció 500. évfordulójáról is, amelyen tiszteletét tette egyebek mellett Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.