2024. május 8., szerda

Az EXIT-ről kicsit másként

A fesztiválozók testi és lelki épségével is törődnek

Az EXIT fesztivált sokan kiegyenlítik az ismert előadók koncertjeivel, a jó hangulattal, a bulizással és az élvezetekkel. A színpadok mellett sokan azonban fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy a fesztivál pillanatai zökkenőmentesen teljenek, és hozzájáruljanak a fesztiválozók testi és lelki épségéhez.

A városi Sürgősségi Központ a rendezvény ideje alatt éjszakai orvosi ügyeletet tart a helyszínen, a nagyszínpad közvetlen közelében. A Sürgősségi Központ munkatársai elmondták, hogy a nulladik napon csupán 14 alkalommal volt szükség orvosi ellátásra, néhány enyhébb sérülésről, fejfájásról vagy gyomorpanaszról volt szó. Dr. Mirjana Bursać elmondása szerint a fesztivál első napján már fokozottabb volt a hangulat. Hajnali egy óra körül az előző napnak szinte a duplájára emelkedett a különféle esetek száma, továbbra is az előző napi panaszokkal folyamodtak hozzájuk, és csupán néhányan keresték fel őket túlzott alkoholfogyasztás miatt. A doktornő elmondása szerint minden a megszokott ütemben zajlik. Remélik ez az idén így is marad, és nem kell súlyosabb esetektől tartani.

A fesztiválon tapasztalható felfokozott érzelmi állapotban egyesek könnyebben megnyílnak, főleg akkor, ha megértő fülekre találnak. Az újvidéki Szív Központ (Centar Srce) önkéntesei 2006 óta minden évben élőben nyújtanak lelki támogatást az EXIT-en. Vallják: a beszélgetés segít. Az EXIT-en a nagyszínpad előtti Foodland bejáratánál várják az érdeklődőket. Az önkéntesek elmondása szerint az előző évek tapasztalatai alapján a fesztiválozók nyitottak, és hajlandóak problémáikról beszélgetni. Egy ilyen rendezvényen, mint amilyen az EXIT, igen gyorsan és spontán komoly beszélgetések alakulhatnak ki. A Szív Központ sátra egyben az elveszett és talált tárgyak helyszíne is. Ezenkívül, ha a fesztiválozóknak bármilyen információra, útbaigazításra, vagy éppen segítségre van szükségük, forduljanak bizalommal a szervezet önkénteseihez.