2024. április 26., péntek

Egyesületet alapítanak a németek

Weiss Rudolf elnökkel az élen, Nagybecskereken járt a szabadkai Német Népi Szövetség küldöttsége, amelynek tagjai Saša Santovac alpolgármesterrel tárgyaltak. A beszélgetés témája többek között a Német Népi Szövetség helyi szervezetének a megalakítása, valamint a második világháború után ártatlanul meghurcolt németeknek járó egyszeri segély volt.
Az alpolgármester kifejezte reményét, hogy a németek egyesületének a megalakítása hozzájárul majd ahhoz, hogy javuljon az együttműködés Nagybecskerek város és Németország között. Első eredményeként ingyenes német nyelvtanfolyam indul a városban, különböző rendezvényeken pedig bemutatják az egykor itt élő németek kultúráját, hagyományait.
Weiss Rudolf elmondta, hogy a nagybecskereki egyesület, amely majd Közép-Bánát térségét fedi le, német könyvtárat nyit és tájékoztatót nyújt a vidéken még megmaradt németség életéről. Felhívta a figyelmet a második világháború után ártatlanul meghurcolt németeknek járó személyenként 2500 eurós kárpótlásra is.
Nagybecskerek egykor a bánáti németek központjának számított. A legutóbbi népszámlálás szerint a városban 139 német nemzetiségű polgár él. Feltételezések szerint azonban több százan lehetnek.