2024. április 26., péntek

Biztatás a fiatal magyar szülőknek

Magyarittabé és Törökbecse volt a Rákóczi Szövetség Gólyahír programjának első két helyszíne

Bánáti szórványtelepüléseken kezdődött pénteken a Rákóczi Szövetség újszülötteket megszólító Gólyahír programjának a megvalósítása. Az Első könyvem című kiadványok vajdasági ünnepélyes átadására Magyarittabén és Törökbecsén került sor. A könyveket Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke adták át. Minkét helyszínen ünnepi műsort mutattak be az általános iskola tanulói és a helybeli óvodások.

A Gólyahír program 2017 májusában indult, és az a célja, hogy a gyermekek már újszülött kortól megismerkedjenek a magyar nyelv szépségeivel, a szülőket pedig erkölcsileg is támogassák, és sugallják annak fontosságát, hogy a családok megtartsák magyarságukat, gyermeküket pedig írassák magyar tannyelvű óvodába, magyar tannyelvű általános iskolába.

A Gólyahír program részeként elkészült az Első könyvem című kiadvány, mely a frissen gyermeket vállalt magyar családokat szólítja meg. A könyv – amely egyben babanapló is – a családról, az újszülöttről és a magyar kultúráról szóló fejezeteket tartalmaz, de megtalálható benne a Himnusz és a Szózat szövege is.

– Ezzel szeretné a Rákóczi Szövetség, az MNT-vel közösen jelezni a magyar ajkú családoknak, akiknek a gyermekeik ebben az évben, január elseje után születtek, hogy a közösség nagyon várta az újszülötteket, a gyermekeiket, hogy számon tartja őket. Hogy a magyar családok számíthatnak mind a Rákóczi Szövetség, mind az anyaország, mind a MNT támogatására – hangsúlyozta Jerasz Anikó.

Az Első könyvem című kiadvány 22 önkormányzat területén, 51 településen kerül kiosztásra. Összesen 169 kiadványt fogunk átnyújtani a napokban a magyar ajkú családoknak, fiatal házaspároknak. De a program nyitott marad, és minden olyan kisbabát, újszülöttet be fog kapcsolni, akik majd az elkövetkezendő napokban, hetekben, hónapokban fognak megszületni.

– Ezzel próbálunk a családoknak kedveskedni, az első lépést megtenni, és azt a perspektívát felfesteni a családnak, hogy amennyiben a magyar közösség tagjaként megszületett a gyermekük, akkor rá hosszútávon is számítunk. Próbáljuk előrevetíteni azt, hogy ha magyar óvodába, magyar általános iskolába, később magyar középiskolába jár, akkor mik azok a lehetőségek, amiket a magyar közösség, a magyar állam, a magyar kormány, a magyar civil szervezetek nyújtani tudnak. Ezzel is szeretnénk demonstrálni azt, hogy minden magyar fontos, és igyekszünk már az első pillanattól kezdve odafigyelni rájuk – emelte ki Csáky Csongor.