2024. április 25., csütörtök

Nyolcból hét épület elkészült

Emléktárgybolt a kisoroszi szórványközpontban – További ambiciózus tervek

A kisoroszi Tájház és a hozzátartozó szórványközpont újabb szép épülettel, egy emléktárgybolttal gyarapodott, amit teljes egészében a nagykikindai önkormányzat finanszírozott, köszönhetően a VMSZ és a Szerb Haladó Párt gyümölcsöző együttműködésének. A Kisoroszon tervezett további beruházásokról Talpai Sándorral, a nagykikindai polgármester tanácsadójával beszélgettünk:

Talpai Sándor: Példaértékű az együttműködés a községi vezetőséggel (Gergely József felvétele)

Talpai Sándor: Példaértékű az együttműködés a községi vezetőséggel (Gergely József felvétele)

–  Még 2003-ban egy tízfős csapat összeült azzal a szándékkal, hogy megalakítsa, létrehozza a kisoroszi, akkor még: Tájházat. Egy évre rá, 2004-ben sikerült Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központ néven polgárok egyesületeként hivatalosan is bejegyeztetnünk a szervezetünket. Már akkor nagy tervekkel rukkoltunk elő. Fontos volt, hogy a Tájház mellett olyan központot alakítsunk ki, amelyet a Kisoroszon és a környező településeken élő magyarság sokoldalúan tud használni, művelődési, oktatási és egyéb tartalmakkal megtölteni, és egyfajta szórványközpontként is működhet hosszú távon.

Egy nyolc fázisból álló építkezési tervet vázoltunk fel, és ahhoz, hogy bele tudjunk fogni e merész tervek megvalósításába, először el kellett készíteni a nyolc építészeti tervet, ami a tartományi oktatási titkárságnál nyert pályázati pénzből sikerült is. Időközben újabb ötletek is felmerültek, és ezek megvalósításán is folyamatosan dolgozunk. A szórványközpontban van már konyha, nyitott étterem és dísztó pavilonnal. Időközben a szomszédos házat is megvásároltuk nagy portával. A több hektáros területet parkosítottuk, ami a hangulatos sétánnyal és teniszpályával együtt kiválóan alkalmas a szabadidő eltöltésére.

A NYOLCADIK NAGY LÉPÉS ELŐTT

– Az eredeti nyolc építészeti tervből a legutóbbi beruházás a hetedik, ami már elkészült. Ez egy impozáns, tornyos épület, amit emléktárgyak, kézműves alkotások, szőttesek, népi használati tárgyak eladására terveztünk. A reprezentatív építményt teljes egészében a nagykikindai önkormányzat finanszírozta, a munkálatok értéke pedig meghaladja a kétmillió dinárt. Polcokat, asztalokat állítunk be, amelyeken a Tájházban alkotó kézimunkázó asszonyok munkáit állítjuk ki, ezek meg is vásárolhatók.

Önkormányzati támogatással készült el az emléktárgybolt Kisoroszon

Önkormányzati támogatással készült el az emléktárgybolt Kisoroszon

Terveink vannak még a konyhával kapcsolatban, amelyet bejegyzett étteremmé szeretnénk bővíteni. A szép környezetet kár lenne nem kihasználni fizetővendégek fogadására, akiknek éttermi szolgáltatást is tudnánk nyújtani. A Tájház és szórványközpont működtetése és fenntartása jelentős eszközöket igényel, valamilyen módon saját pénzforrást kell teremtenünk. Úgy gondoltuk, hogy az emléktárgybolttal és az étterem működtetésével valamennyi jövedelmet tudnánk megvalósítani. Egyéni, családi és csoportos étkeztetés is megoldható lenne a konyha fejlesztésével, és zárt étkező kialakításával. Azokra is gondoltunk, akik teniszezni, kikapcsolódni járnak ide, és megennének egy pizzát és meginnánk egy üdítőt.

Tavaly egyesületünk konyhai felszerelésre pályázott a Prosperitati Alapítványnál, az elnyert több mint egymillió dináros támogatásból pizzasütőt, rostélysütőt, olajsütőt, hűtőasztalt, valamint egyéb felszerelést és olyan tálalóedényeket vásároltunk, amelyek melegen tartják a feltálalt ételeket, ahogy az már svédasztalokon lenni szokott.

Az év végéig a kézimunkázók jelenlegi épületében szeretnénk kialakítani az új konyhát. A nyitott étterem télidőben nem alkalmas vendégek fogadására, ennek a megoldása jövőre marad. A kisoroszi szórványközpont a szálláslehetőségtől az étkeztetésig teljes körű ellátást tud biztosítani a táborozni, tanulni, szórakozni, művelődni, tanácskozni ide érkező csoportok számára, beleértve az irodahelyiségeket és tanácstermet is.

Az eredetileg lefektetett nyolc pontos főterv megvalósításába még egy ambiciózus építkezés is beletartozik, ez pedig egy 16 szobás épület és egy 300 fő befogadásra szolgáló konferenciaterem, konyhával és néhány irodahelyiséggel. Ennek az épületegyüttesnek a megépítésére is készen áll a főterv, a kivitelezés költségei előzetes számítások alapján mintegy 700–800 ezer eurót tesznek ki. Ekkora beruházás meghaladja a vajdasági magyarság erejét, ezért anyaországi és egyéb támogatásokra is számítunk – mondta Talpai Sándor.

PÉLDÁS ÖNKORMÁNYZATI EGYÜTTMŰKÖDÉS

Parkosított sétány és teniszpálya

Parkosított sétány és teniszpálya

– A nagykikindai önkormányzat már eddig is nagyon sokat segített az elképzeléseink megvalósításában, példa erre a most elkészült emléktárgybolt is. Az elmúlt évek tapasztalatai túlmutatnak minden korábbi pártközi és koalíciós megállapodások eredményein. A nagykikindai önkormányzatban a Szerb Haladó Párt a VMSZ két képviselője nélkül kényelmes többséget tudhat a magáénak, ennek ellenére a VMSZ is részese a hatalmi többségnek a helyi önkormányzatban.

Saját elképzeléseink, határozott terveink mentén politizálunk az önkormányzatban, és ennek meg is vannak a látható eredményei. Például a nagykikindai községből a magyar középiskolások, tanuljanak azok Szabadkán vagy Újvidéken, ingyen utazhatnak a község költségén. A Fejős Klára Általános Iskolában magyar az igazgató és itt anyanyelven tanulhatnak a magyar diákok. Az óvodában a külhoni magyar óvodák támogatási programjának és az MNT-nek köszönhetően őszre magyar napközis óvodai tagozat nyílik.

A Szerb Haladó Párttal folytatott együttműködésről csak pozitív tapasztalatokról számolhatok be. Tudomásom szerint csak a nagykikindai községben működik a civil szervezetek sajátos támogatási rendszere. A községben hivatalosan 15 százalék a magyar ajkú lakosság számaránya, ennek arányában, amikor az önkormányzat kiírja a civil szerveztek eszköztámogatására a pályázatot, akkor ennek az összegnek a 15 százalékát automatikusan a magyar civil szerveztek kapják meg. Ebben megállapodtunk, a polgármester, Pavle Markov, és az önkormányzat határozottan kiáll e mellett a megoldás mellett, és mindenben következetesen támogat bennünket, nem kell újra és újra bizonygatni, kilincselni, hogy nekünk ez a támogatás jár.

Dísztó pavilonnal a Tájház udvarán

Dísztó pavilonnal a Tájház udvarán

A magyar civil szervezetek azután egymást közt eldöntik, hogy a rendelkezésünkre álló keretösszegből egy-egy szervezet mekkora összegre pályázik. Ez egy nagyon jól és hatékonyan működő, és szilárd alapokat biztosító támogatási rendszer. Tudomásom szerint ilyen ideális megoldás más önkormányzatokban nem alakult ki, pedig ehhez nem kellenek előírások meg törvény. Ha jó a felek, a koalíciós partnerek közötti együttműködés, mindent meg tudunk beszélni a felek kölcsönös megelégedésére.

Emellett sikerült a magyar önkormányzati képviselőknek kiharcolni, hogy a nagykikindai önkormányzat évente egy-egy magyar érdekeltségű nagyberuházást finanszírozzon. Az említett emléktárgybolt megépítése is ennek a megállapodásnak az eredménye, tavaly ennek az épületnek a támogatására kértünk pénzt a községtől. Tavalyelőtt ilyen alapon az Egység Művelődési Egyesület székházán a nagyterem tetőszerkezetének felújítását pénzelte az önkormányzat. Ami az idei magyar vonatkozású és közérdekű beruházást illeti, a református templom és az Egység ME épülete előtti parkoló és tér rendezése van soron. De már beszélgetéseket folytattunk a jövő évi beruházási lehetőségekről is, hamarosan eldöntjük, hogy melyik településen milyen aktuális magyar érdekeltségű nagyobb befektetésre lenne szükség – emelte ki Talpai Sándor.

Mindezek mellett a nagykikindai önkormányzat támogatta a töröktopolyai templomudvar rendezését, mindkét oldal kibetonozása egymillió dinárba került. Egyik évben az egyik oldal készült el, majd a következő évben a másik. Ez azért fontos, mert tudjuk, hogy Töröktopolya zarándokhely és számos hívő, sok vendég megfordul itt.