2024. április 26., péntek

Folyamatosan kell korszerűsíteni

Ezt vallja Fajka Ferenc zentai-felsőhegyi gazda, aki felhagyott a jószágtenyésztéssel

A felsőhegyi születésű, majd Zentára költözött gazdálkodó, Fajka Ferenc az évek során gyarapítani tudta saját és bérelt földterületeit, annyira, hogy ma már több mint 300 holdon folytat növénytermesztést, nemcsak Bácskában, hanem Bánátban is. Az évek, évtizedek során több ezer vágómarhát és hízósertést adott át a vágóhidaknak, de néhány éve egészségügyi és egyéb okok miatt felhagyott a jószághizlalással. Ferivel az oromhegyesi gépbemutatón találkoztunk, és mint két (volt) falubeli, nyíltan elbeszélgettünk.

A jól felszerelt gazdaságban, mint a tiéd, még milyen gépre, kapcsolható eszközre lenne szükség?

A korszerű és nagy Steyr traktorok ára százezer euró körül mozog (Gergely József felvétele)

A korszerű és nagy Steyr traktorok ára százezer euró körül mozog (Gergely József felvétele)

– Korszerűsíteni mindig kell. Az oromhegyesi gépbemutatóra azért látogattam ki, mert egy négyvasú forgatós, modern, ahogy mondják, „fullos” Lemken ekét szeretnék vásárolni. Nem olcsó, 18 000 euróba kerül, de a nagy traktorokon ki tudnám használni a hatékonyabb talajművelésben. A tömege kisebb, mint a más hasonló gyártmányoké, és nagyon könnyű vele dolgozni, energiát és időt takaríthatunk meg vele szántás alkalmával.

Három nagy traktorom van, amelyekkel a földeket művelem, de szükség lenne még egy kisebb, 80–100 lovas Steyr traktorra. Nagyon drágák, 70-80 000 euróba kerülnek, sokat kell velük dolgozni, mire kifizetik az árukat. Amikor három éve sikerült beszerezni egy modern Claas 145 lóerős traktort John Deere motorral, az is 78 000 euróba került. A minőséget meg kell fizetni, sajnos nem adják olcsóbban ezeket a nagy erőgépeket. De sikerült hozzájutni, és álom vele dolgozni: maga váltja a sebességet, csak a gázt kell nyomni, és beállítja az optimális erőátvitelt, aminek köszönhetően a maximális erőt tudja kifejteni a minimális fordulaton. Zentához mérve 20–25 kilométeres körzetben vannak a bérelt és a saját földjeim, tehát viszonylag gyorsan elérhetők a nagy gépekkel.

Miért hagytál fel a jószágtenyésztéssel?

– Elsősorban egészségügyi okok, a magas vérnyomás és a vele járó kellemetlenségek miatt hagytam föl a továbbra is nagyon sok bizonytalansági tényezővel járó jószágtenyésztéssel. Ebben az országban sajnos nincs stabil mezőgazdasági árpolitika, ami lehetővé tenné legalább az egy évre előre történő tervezést. Az árak nagyon ingadoznak, a jószág árát lenyomják, a sok takarmányt beleeteti az ember, aztán várja a jó szerencsét.

Voltak jó és tapasztalt munkásaim, de kettő is elment külföldre szerencsét próbálni. Hozzáértő munkások nélkül egyedül nem boldogulok ekkora gazdaságban. Szerencsére az egyik jó munkásom időközben hazatért, és újra nálam dolgozik, aminek nagyon örülök, és igyekszem megfelelően honorálni a munkáját és szakértelmét.

Fajka Ferenc (Gergely József felvétele)

Fajka Ferenc (Gergely József felvétele)

Milyen növényeket termelsz?

– Mindenféle takarmány- és ipari növénnyel próbálkozom. Sajnos az állattenyésztéshez hasonlóan a növénytermesztés feltételei, a termésértékesítés is bizonytalan. Egy-két hétre előre is nehéz tervezni. Hogy jártam az árpával is: átadtam 14 dinárért, azután nemsokára felment 14,6 dinárra. Ha tudom ezt előre, akkor még vártam volna az értékesítéssel. Jó volt a termés, réti és bánáti földben 31 mázsa volt holdján a legrosszabb árpatermésem, nem sajnáltam tőle a műtrágyát.

Tavaly kukoricából hektáronként 140 mázsa volt az átlagom, ültetés után gyomirtózom, majd négy levélben még egyszer, és meg van oldva a valamikori két kapálás. A kukoricát és a napraforgót is sűrűre, 14–16 centi tőtávolságra vetem, ilyen sűrű növényzetben nem tudnak feltörni, érvényesülni a gyomok.

Az elmúlt egy híján 40 évben több ezer bikát és disznót felhizlaltam a vágóhidak számára, én befejeztem a jószágtenyésztést erre az életre. Az egészségem nem engedi, maradt a föld, annak viszont mindent megadok a magas hozamok érdekében – mondta Fajka Ferenc.