2024. április 26., péntek

Ukrajnai különmegbízottat nevezett ki az amerikai külügyminiszter

Kurt Volker, az Egyesült Államok volt NATO nagykövetének személyében ukrajnai különmegbízottat nevezett ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter - közölte médiaértesülések szerint  R.C. Hammond, a miniszter szóvivője. A különmegbízott feladata lesz, hogy összehangolja a tárcanak a Krím és később Kelet-Ukrajna orosz megszállása következében kialakult válság megoldására irányuló erőfeszítéseit.

Kurt Volker karrierdiplomata, aki George W. Bush republikánus és Barack Obama demokrata párti elnök idején egyaránt Washingtonnak az észak-atlanti szövetséghez akkreditált állandó képviselője volt. Jelenleg az Arizona Állami Egyetem McCain Nemzetközi Vezetői Intézetének külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértője.

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken találkozik egymással, Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pedig várhatóan vasárnap látogatást tesz Kijevben - jelentette az UNIAN hírügynökség az amerikai külügyminisztérium honlapján megjelent közleményre hivatkozva.

Tillersont, akinek ez lesz miniszterként az első ukrajnai látogatása, a tervek szerint fogadja Petro Porosenko ukrán elnök, az amerikai diplomácia vezetője emellett tárgyal kijevi kollégájával, Pavlo Klimkin külügyminiszterrel is.

A közlemény szerint az amerikai külügyminiszter ismételten megerősíti majd az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, valamint igyekszik Kijevet olyan reformok végrehajtására sarkallni, amelyek erősítik Ukrajna stabilitását politikai és gazdasági téren, illetve fokozzák katonai védelmi képességeit.