2024. április 26., péntek

Kapcsolatépítő nyári táborok

Közel ötven diák utazik el a zentai önkormányzat jóvoltából

A testvérvárosi kapcsolatoknak köszönhetően a következő hetekben mintegy ötven zentai általános iskolás és középiskolás diák vesz részt különféle nyári táborokban – jelentette be az önkormányzat szerdai sajtótájékoztatóján Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja. A táborokba utazó diákok kísérőtanárai pedig arról számoltak be, milyen programokkal kecsegtetnek a rendezvények.

Zentán egy 60 négyzetméteres Homoki lakás évi vagyonadója mindössze 1728 dinár (Fotó:  Gergely József)

Zenta (Fotó: Gergely József)

– Ebben az évben is folytatjuk a testvérvárosi kapcsolatok ápolását, amelynek jegyében három testvérvárosunkkal valósítunk meg olyan közös projektumokat, amelyek a fiatalok közötti kapcsolatok építését hivatottak szolgálni: Budavárral, Dabassal és Gödöllővel – emelte ki Perpauer Attila. – Ezen projektumoknak köszönhetően a diákok különféle utazásokon vesznek részt, annak reményében, hogy az elkövetkező időszakban gyümölcsöző együttműködés alakulhat ki közöttük, ami hosszabb távon esetleg Zenta népszerűsítéséhez is hozzájárulhat. A Budavárral közös projektum keretében Horváth Kátai Katalin, Kárpáti Szilvia, Kaszás Jutka és Ujházi Tamás kíséretében húsz tanuló utazik Zamárdiba, a Dabassal közösben Gyorgyevics Anikó vezetésével tizenöt tanuló látogat el Barótra, a Gödöllővel közösben pedig Lobár Klaudia és Rákos Judit kíséretében nyolc diák utazik Balatonlellére – fogalmazott Perpauer Attila. – A dabasi fiatalok július 10-én érkeznek Zentára, ahol eltöltenek egy tartalmas délutánt, majd a zentai társaikkal együtt indulnak tovább Barótra. Igyekszünk minél színesebb programokkal készülni számukra, különösen nagy hangsúlyt fektetve a zentai csata 320. évfordulójára.

– A Dabassal közösen megvalósuló projektumban zentai és Zenta környéki középiskolás fiatalok vesznek részt. A legkiválóbb diákokat válogattuk össze, akiknek a többsége végzős, mert úgy véltük, nekik is érdemes megmutatni egy szeletét annak a világnak, amely ott fogadja majd őket, hátha ötletet meríthetnek ahhoz, hogy itt, Zentán mit lehetne jobbá tenni, vagy miként lehetne valami új dologba fogni – magyarázta Gyorgyevics Anikó. – A fő cél az lesz, hogy a fiatalok megismerjék egymást, egymás régióját, annak kulturális és vallási sajátosságait, és ezáltal gyümölcsöző együttműködést alakítsanak ki egymással. A programban különféle túrák, múzeumlátogatások is szerepelnek. A tervek szerint bejárjuk Hargita és Kovászna megye csodálatos tájait – tette hozzá a Barótra utazó csoport vezetője.

– A Balatonlellére utazó nyolc tanulót Zenta község területéről válogattuk össze, elsősorban a tanulmányi eredményeiket véve figyelembe. A tervek szerint 7-én indulunk, az első napot Gödöllőn töltjük, onnan Budapestre, majd Balatonlellére visznek bennünket, ahol a tábor zajlik, és 15-én érkezünk haza. A tábor programja nagyon sokszínű, hiszen szerepel benne hajókirándulás, kalandpark-látogatás és különféle sportrendezvények – mondta el Rákos Judit, a Balatonlellére utazó csoport egyik vezetője.

– A Budavárral közös projektum keretében húsz diákkal utazunk el, akik között vannak általános iskolás és középiskolás, illetve magyar és szerb anyanyelvű tanulók is. 18-án indulunk, és a program ebben az esetben is rendkívül gazdag lesz, hiszen sokféle sportprogram várja a résztvevőket, ugyanakkor ellátogatunk például Tihanyba, Budapestre és Szentendrére is – magyarázta Ujházi Tamás, a Zamárdiba utazó csoport egyik vezetője. A projektumban Budavár négy testvértelepülése vesz részt: Munkács, Székelyudvarhely, Varsó és Zenta, és mivel a varsóiak nem tudnak magyarul, a tábor várhatóan az angol nyelvtudásuk fejlesztésére is kiváló lehetőséget kínál majd a résztvevőknek.