2024. április 26., péntek

Nyári táboros hangulat

Szombattól Harry Potter Roxfortjába költözik a bácskossuthfalvi iskola

Évtizedek óta izgalmas nyári táborozási lehetőséggel és fejlesztő foglalkozásokkal várja az iskolás gyerekeket a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ és a Szabadidő-szervezők Egyesülete.

Tizennyolcadik alkalommal hirdették meg az általános iskolák 1-től 8. osztályos diákjai számára az Ügyesség- és készségfejlesztő játéktábort, huszonnegyedik alkalommal a 3.-tól 8. osztályos gyerekeknek a MIT tábort, aminek keretében ebben az évben például makettezhetnek, hip-hop és latin táncokat tanulhatnak, fitnesz gyakorlatokkal foglalkozhatnak, focizhatnak, íjászkodhatnak a részvevők. A Kamasztábor pedig a 7. osztályosoktól kezdve a 19 évesig terjedő korosztálynak kínál szórakozási lehetőséget, hasznos ismeretanyaggal fűszerezve. Besnyi Szabolcs táborvezetőt a start előtt néhány nappal az előkészületekről faggattuk.

– Az idén legalább 275 gyermekre számítunk. Az ő tanulásukat, színvonalas szórakoztatásukat és biztonságukat egy 70–80 fős szervezői csapat felügyeli. Az eddigiekhez híven a keretmesénk meghatározza majd a foglalkozások menetét: az idén Harry Potter nyomán barangolunk-varázsolunk. Játéktáborunkban a legkönnyebb tanulási formán keresztül igyekszünk az élethez szükséges hasznos útravalóval ellátni a gyerekeket. A másik két táborunkban is a játék a fő vezérfonalunk, ugyanakkor ott már szakirányú foglalkozások is zajlanak. Az önismereti táborunk a legnépszerűbb, oda mintegy 100 jelentkezőnk van, majd ezt követi a focitábor majdnem 60-as létszámmal, és az íjászkodás is többeket vonz, de egyebek mellett a táncokat kedvelőkre vagy a modellezőkre is gondoltunk – fogalmazott Besnyi.

A táborszervezők minden évben hatalmas és látványos dekorációval és jelmezekkel, alkalomhoz illő öltözettel emelik a tábor hangulatát. A Harry Potter mese az idén párhuzamosan több programmal, hologram használatával is izgalmasabbá teszi a 8 napon és 7 éjszakán át tartó barátkozást. Ebben az évben a visszatérő táborozóknak igyekeztek kedvezni az újabb játékokkal – tette hozzá Tojzán Ákos, aki a szabadidős programok felelőse a háttérben készülődő csapatban.

– Az idén igyekeztünk a beállt rutintól elrugaszkodva új szabadidős vetélkedőket kitalálni, természetesen Harry Potter személyéhez kötődően. Minden egyes játékot egy színpadi nyitó fog indítani, majd egy záró momentum lesz az egész csattanója, a lényeg, hogy maguk a résztvevők vigyék el egy bizonyos irányba a varázslattal teli, önmaguk által megteremtett világot. Ez azt jelenti, hogy akár lázadhatnak is a rendszer ellen, dönthetnek, hogy kinek az oldalára állnak, titkos gyűléseket tarthatnak, és folyamatosan dönteniük kell morális kérdésekben – árulta el a táborban zajló szabadidős programok vezetője, Tojzán Ákos.

Az idei tábor szervezőinek nem titkolt célja az is, hogy rávezessék a gyerekeket arra, hogy olvassanak Harry Potterről, vagy akár arra, hogy olvassák el a regényt. Persze nem alapfeltétel, de mindenképpen előnyben lesznek azok, akik már forgatták a kezükben J. K. Rowling világhódító regényének valamelyik kötetét. A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola szombaton 16 órától az idei táborok hivatalos megnyitójával lép a varázslat mezejére.