2024. április 26., péntek

Ma kezdődik az EXIT

A szervezők arra számítanak, hogy az idei rendezvény mutatói minden eddigit felülmúlnak

Ma este az úgynevezett nulladik nappal indul a 2017-es xit fesztivál Újvidéken. A szervezők az idén így kedveskednek az érdeklődőknek. Ezt követően a négynapos fesztivál július 6-ától 9-éig tart majd. A helyszín ismét Pétervárad lesz, pontosabban a vár környéki terület. A visszatérő fesztiválozók számára már egyértelművé vált, hogy a vár kanyargós és dombos utcácskáiban elhelyezett színpadok egészen különleges élményt kölcsönöznek a fesztiválnak, továbbá igen fontos szempontnak számít, hogy a színpadok között nincs zavaró áthallás. Emellett a vár udvarának különböző helyszíneiről lélegzetelállító kilátás nyílik a városra, ami kétségtelenül hozzájárul a fesztivál varázsához.

Érkeznek az EXIT táborlakók (Ótos András felvétele)

Érkeznek az EXIT táborlakók (Ótos András felvétele)

Rengeteg nyári fesztivál, így az EXIT témája is a Szerelem/szeretet nyara (Summer of Love) lesz, ami nem véletlen. Ez a nyári időszak ugyanis 1967-ben így került be a köztudatba, amelyet egy zenés tüntetés előzött meg San Franciscóban. Ekképpen szálltak síkra a szabad gondolkodás elvéért, a toleranciáért és a szabad szerelemért. Így indult meg a hippi mozgalom, és most 2017-ben ünnepeljük a Summer of Love 50. évfordulóját.

Az EXIT fesztivál szervezői az idén is kitettek magukért, hiszen tegnap délután, kortól függetlenül a jelenlevők egy piknik keretében néhány kellemes órát tölthettek a Duna parkban. Ilyen módon harangozták be a 2017-es EXITet. Ma este pedig tizennyolcadik alkalommal ismét megnyitja kapuit az EXIT fesztivál. A nulladik napon három helyszínen várják a fesztiválozókat, a fő színpadon, ahol fellép az ismert Killers rockegyüttes, az mts Dance Arena színpadán lemezlovasok szolgáltatják a jó hangulatot, valamint a No Sleep Novi Sad színpadon egészen reggel 8-ig tart majd a buli. A nulladik napot követően a rendezvény további számos ismert névvel dicsekedhet.

Dušan Kovačević, az EXIT fesztivál igazgatója a 6. Youth Fair ünnepélyes megnyitóján beszámolt arról, hogy a fesztivál ideje alatt várhatóan ötvenezer hazai és külföldi vendégre számíthatunk, ami már önmagában rekordot jelent. A fesztiválozók a világ 68 országából érkeznek Újvidékre.

Zajlanak az előkészületek a helyszínen (Ótos András felvétele)

Zajlanak az előkészületek a helyszínen (Ótos András felvétele)

– Az EXIT külön jelentőséggel bír, hiszen a régiók közötti együttműködést hivatott segíteni. A fesztivál több éve már a montenegrói Sea Dance fesztivállal folytatódik, az idén pedig az Umagban megrendezett Sea Star fesztivállal bővült. Számos kérdést tettek fel nekünk, amikor bejelentettük ezt a horvátországi eseményt. A fesztivál minden különösebb probléma nélkül lezajlott, amelyet egy különleges, igazán energikus hangulat jellemzett. Ez rámutat arra, hogy igenis lehetséges a régiók közötti magas szintű együttműködés. Az idei EXIT várhatóan egyike lesz a leglátogatottabb rendezvényünknek. Az említett előnyök mellett jelentős gazdasági mutatókkal is bír, ugyanis az újvidéki fesztivál évente 10–15 millió eurót hoz a székváros gazdaságának – hangsúlyozta Dušan Kovačević, az EXIT fesztivál igazgatója.

A Városi Közlekedési Közvállalat (GSP) külön járatot indít a Strandon lévő tábortól a várig. Minden egyes járat, amely a tábortól, vagy más városrészből a fesztivál helyszínéig szállítja az utasokat, külön jelzéssel rendelkezik majd. A Belgrád és Újvidék közötti vonatjárat is gyakrabban közlekedik. Minden ezzel kapcsolatos további információ megtalálható a www.srbvoz.rs internetes oldalon.