2024. április 26., péntek

Olvassunk nyáron is!

A sikerkönyvek és a könnyedebb történetek vonzzák a legtöbb olvasót

Ha év közben nem is jut olyan sok időnk az olvasásra, a nyári szabadság vagy szünidő remek alkalmat nyújt arra, hogy egy jó könyv társaságában egy kicsit kikapcsolódjunk, s a lombok árnyékában vagy éppen a vízpart mellett fellapozzuk kedvenc írónk legújabb kötetét.

A Városi Könyvtár a nyári hónapok alatt is nyitva áll a könyvek szerelmesei előtt, ahol a képeskönyvektől az útikönyvekig mindenki találhat kedvére valót a polcokon. Július 1-től a Városi Könyvtár a nyári nyitvatartási idő szerint fogadja az olvasókat, így egészen augusztus 31-ig a Felnőttosztály, a Gyermekosztály, az olvasóterem és az Amerikai kuckó hétfőn, szerdán és pénteken 7.30-tól 15 óráig, kedden és csütörtökön pedig 12 órától 19.30-ig várja az olvasóit. Szombaton és vasárnap zárva tart a könyvtár.

Kalmár Tibor, a Városi Könyvtár Gyermekosztályának könyvtárosa elmondta, a legkisebbek a képes- és állatos könyveket szeretik, sokan kikölcsönzik a Marika- vagy a Bogyó és Babóca-könyveket, a nagyobbak körében viszont a legnépszerűbbek közé tartoznak a Geronimo Stiltonok, az ismeretterjesztő könyvek közül pedig főleg az emberi testről szeretnek olvasni.

(Fotó: Lukács Enikő)

(Fotó: Lukács Enikő)

– A tinik körében már a krimik is népszerűek, főleg Thomas Brezina regényei, sokan keresik Leiner Laurát, de a LOL-sorozatban megjelenő kötetek, és Böszörményi Gyula könyvei is érdekesek a fiataloknak, ezenkívül a fiúk a tudományos és misztikus tartalmakat is keresik – mondta a könyvtáros.

Berényi Eszter, a Városi Könyvtár tájékoztató könyvtárosa elmondta, a nyári időszak alatt keresettebbé válnak az útikönyvek azok körében, akik külföldi nyaralást, utazást terveznek, és szeretnének ismereteket szerezni az adott ország látnivalóiról, kultúrájáról, gasztronómiájáról, s most nagyon divatosak a Görögországról, Olaszországról, Spanyolországról szóló útikönyvek.

– Az útikönyveket már május folyamán kitettük az asztalra, hogy felkeltsük az emberek érdeklődését, és hogy segítsünk egy kicsit abban is, hogy ha első alkalommal terveznek például Olaszországba utazni, mit érdemes megnézniük, milyen kiállításokat tekinthetnek meg, milyen ételeket kóstoljanak meg. Egyébként elsősorban a laza, könnyed, csajos könyvek iránt van nagy érdeklődés, így Katie Fforde vagy Fejős Éva regényei népszerűek, emellett nagy tábora van a kalandregényeknek és krimiknek, ezen belül is főleg a skandináv krimiknek, a fiatalok pedig elsősorban a sci-fi, továbbá a krimi regényeket kölcsönzik ki. A kortárs szerzők közül még mindig keresik Paulo Coelho könyveit, Müller Pétert, Popper Pétert, az utóbbi időben pedig Nyáry Krisztián könyvei iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, továbbá a motivációs könyvek is keresettek. Olvasóink táborát inkább hölgyek alkotják, legtöbben közülük a nyugdíjas korosztályba tartoznak már, ők egyben a leghűségesebb olvasóink, őket követik a középkorú hölgyek és végül a fiatal lányok.

Az aktuális sikerkönyveknek nagyon jó a menedzsmentje, nagy port kavarnak, sokat hallani róluk, és ez mindig sok olvasót vonz, így a klasszikus irodalom valamelyest háttérbe szorult, bár a mai napig akadnak olvasóik a nagy klasszikusoknak. Az angol irodalomból Jane Austen a legközkedveltebb, hiszen sok film készült az ő regényei alapján, és akik látták valamelyik filmet, kíváncsiak a regényre is. A magyar irodalom iránt inkább az idősebbek érdeklődnek, akik ugyan régen már olvasták a nagy magyar írók, így Mikszáth vagy Gárdonyi műveit, de időről időre újra elolvassák őket, vagy éppen rábukkannak olyan regényeikre, melyekkel korábban még nem találkoztak. Mivel a Városi Könyvtár beszerzett egy új kiadású Jókai Mór-sorozatot, illetve új kiadásban Gárdonyi Géza, és a Nobel-díjas írók sorozatai is ott sorakoznak a polcokon, a megújult külső is vonzza az olvasókat – tudtuk meg a könyvtárban járva.

És hogy mit olvas egy könyvtáros? Folyamatosan mindent, adta meg a választ Berényi Eszter.

– Most éppen a Te döntesz című könyvet olvasom, mely egy nagyon megrázó történet, de erőt ad, és rámutat arra, hogy mindig van miért küzdeni az életben. Nagyon szeretem a családregényeket, persze könyvtárosként sokszor ajánlanom kell valamit az olvasónak, ezért több műfajt is ismernem kell, mind a klasszikusokat, mind a modern irodalmat, sőt még azokat is, amik nem állnak hozzám közel, például a sci-fi regényeket, és persze mindennap olvasok egy kicsit, ami egyfajta kötelesség is.

– Lee Child, Kristina Ohlsson könyveit olvasom mostanában, de olvasok Jókait, Mikszáthot is. A kedvenc íróim Agatha Christie és Jókai Mór, illetve Mikszáth regényeit is nagyon szeretem. Elégedett vagyok a könyvtár kínálatával, gyakran ki is kölcsönzök könyvet innen, havonta akár többször is. Szerencsére nyugdíjasként van időm olvasni, és nagyon szeretek is olvasni, mert nyugalmat, örömet találok bennük – mondta Szabó Ilona, aki ottjártunkkor is éppen a könyvek között keresgélt.

Lukács Dalma kedvenc írója Leiner Laura, s mint elmondta, tőle az összes könyvet ki szeretné olvasni a nyár folyamán.

– Most fejeztem be az 5. osztályt, és a nyárra nem kaptunk házi olvasmányt. Azokat év közben dolgozzuk fel, így nyáron több időm van olvasni, és ezért gyakrabban megyek a könyvtárba is. Amikor kiolvasok egy könyvet, megyek a következőért, úgyhogy körülbelül 1-2 hetente szoktam kikölcsönözni egy-egy újabb könyvet.